Никола Йокич е звезда от съвсем различна "порода" в спорта, а че е суперзвезда вече няма никакво съмнение. Сърбинът е най-добрият баскетболист в НБА, а и в света, и то не от вчера. Двукратен MVP на сезона през 2021-ва и 2022-ра, пропуснал за малко приза тази година.

Но представянето му на финалите за Денвър срещу Маями легитимира и официализира такава оценка.

Йокич стана MVP на серията с удивителна статистика, а и в целите плейофи поддържаше ниво, което може да върне лентата само към най-великите в играта - Уилт Чембърлейн, Меджик, Джордан, Коби и ЛеБрон.

Няма друг аналог, като чисто статистически Джокера надмина повечето от тях. Бе №1 и по трите основни показателя за целия постсийзън - точки, борби и асистенции.

А реакцията му след победата в мач №5 тази сутрин, насред еуфорията и истерията около него от първата титла на Денвър, е показателна.

Над нещата и здраво стъпил на земята, както винаги.

"Свършихме си работата, да се прибираме у дома - каза 28-годишният Никола минути след края. - Затова работихме цяла година, но не е нужно да изпадаме в еуфория. Догодина ще опитаме пак. Радвам се за момчетата от отбора.

Това е и силата ни - ние се борим не за себе си и за своите постижения, а за човека до нас. И така успяваме.

Беше дълъг път. Аз бях 41-ви избор в драфта. Казаха ми, че съм станал най-ниско избраният там, който печели MVP на финали. Дали това има значение за мен? Никакво.

Дойдох тук толкова отдавна, бях на 20... Джамал беше на 20-21 години... Целият този отбор, целият този труд заедно е възнаграден. Спечелихме заедно, а това е велико."

Запитан дали се готви за парада в града в четвъртък, Йокич леко се стресна.

"Четвъртък? О, не - в неделя трябва да съм в Сомбор (родния му град на унгарската граница - б.р.). Имаме състезание с коне, трябва да съм там. Не знам дали ще успея... Може да питам собственика ни за неговия частен самолет."

Конете са голямата страст на центъра, който след мачове - по думите на съотборниците му, не се отдава на празненства или не разпуска в заведения, а се прибира и набира приятелите и роднините в родния град, за да види дали всичко е наред с животните.

"Той е сърцето на този отбор, сърцето на съблекалнята - каза за него преди финалната серия съотборникът му Майкъл Портър. - Извън баскетбола, саамо две неща го интересуват. Или е в басейна у дома с дъщеричката си (на година и половина), или звъни в родния му град в Сърбия и гледа на Фейстайм конете си. Така си почива и презарежда."