Левски е новият носител на баскетболната Купа на България след страхотен финал срещу големия съперник ЦСКА в "Арена Армеец"

Играчите на Димитър Ангелов и Константин Папазов триумфираха с 86:81 след драматични последни минути, в които потрепериха след загуба на аванс от 13 точки, но все пак заслужиха триумфа.

Левски печели Купата за първи път от 2020 година и за общо 16-и в историята, като по този начин достига само на една рекордьора ЦСКА. "Червените" продължават да преследват първия такъв трофей от 2005 година, като тогава спечелиха под ръководството на Росен Барчовски.

Днешният финал бе първи с участието на ЦСКА и Левски от 1993 година, когато отново "сините" взеха победата.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ ОТ ФИНАЛА В "АРЕНА АРМЕЕЦ" >>>

Снимка: Bulphoto

Най-резултaтен за победителите бе Алан Арнет с 22 точки. 14 добави украинеца Серхи Павлов, а Лъчезар Димитров завърши с 12. За хората на Барчовски Брендън Йънг отбеляза 21 точки, Таменанг Чо 20, а Мартин Сотиров 10.

Двубоят започна с много силен старт на Левски и аванс от 6:0, който бе последван от супер забивка на Джон Флорвиъс. Началото за "червените" бе припряно и с много грешки, но добра атака на Алекс Симеонов даде първия аванс от 11:10. След това тройна на Андрей Иванов увеличи разликата на 16:12. В края на първата четвърт двата тима играха слабо в защита и резултатът набъбна, но в полза на ЦСКА. Все пак в края тройка на Николай Михайлов намали изоставането на Левски - 20:27.

В началото на втората двата тима направиха хубави атаки, а 4 бързи точки на Алан Арнет направиха резултата 25:31. Левски беше в импулс и постигна кош с фаул на Серхи Павлов - 30:31. Много силна серия на ЦСКА с атаки на Тамеранг Чо и Брендън Йънг донесе аванс от 39:33. Левски след това отговори подобаващо с успешни атаки, а две тройки на резервата Марио Боянов направиха резултата 44:42 преди края на полувремето.

Снимка: Bulphoto

Третата четвърт започна с много добра игра на Левски, която донесе още по-солиден аванс - 51:42 след тройка на Златин Георгиев. Разликата стана 10 точки при 55:45 след точен изстрел на Серхи Павлов. Поредната тройка на Марио Боянов направи резултата 60:48, но Брендън Йънг отвърна с две тройки - 54:63. Третата четвърт завърши с тройка на Алан Арнет, която донесе спокойствие за "сините" и солиден аванс - 68:56.

ЦСКА се вдигна за последната четвърт и тройка на Мартин Сотиров намали разликата на 10 - 63:73. Тройка на Златин Георгиев възстанови аванса на "сините", а "червените" така и не успяваха да стопят голямата разлика. ЦСКА живна с две тройки на Драган Зекович, които направиха резултата 71:79. Открадната топка и кош на Чо намалиха още разликата - 73:79. После Алекс Симеонов реализира четири точки за 77:81. Интригата обаче приключи след фаул и два наказателни удара на Серхи Павлов за 83:77. Нарушение оформи крайния резултат - 86:81.

Снимка: Bulphoto