Възможно ли е да си една от най-големите звезди в Националната баскетболна асоциация, да печелиш милиони годишно и все пак да фалираш? Такива примери историята ни е давала не веднъж, макар и да са трудни за обяснение.

През октомври 2004-а Минесота Тимбъруулвс предложи договор за 21 милиона долара на Латрел Сприуел, но той отказа, защото "трябвало да изхранва семейство" и сумата не била достатъчна. Само година по-късно напусна НБА и обяви, че не може да изплаща издръжката на децата си.

Играчи като Кени Андерсън, Антоан Уокър и Денис Родман също притежаваха десетки милиони долари преди да решат да ги "инвестират" в коли, яхти, проститутки или хазарт. Дали това е правилният подход, всеки може сам да прецени за себе си, ако попадне в подобна ситуация.

Но има и примери, които няма как да бъдат категоризирани като лоши. Такъв е седемкратният участник в мача на звездите Грант Хил, който днес навършва 50-годишна възраст. Историята му може да послужи за вдъхновение не само за талантлив спортист, но и за човек, който има намерение да инвестира и да умножава финансите си.

За хардкор феновете на НБА Хил е добре познато име, което и до днес е сред най-талантливите играчи на университета на Дюк.

Снимка: Getty Images

След края на колежа той е избран трети в драфта от Детройт Пистънс, където играе между 1994-а и 2000 година. Следва седемгодишен период в Орландо Меджик, петгодишен във Финикс Сънс и накрая едногодишен в Лос Анджелис Клипърс.

Хил е седемкратен участник в Мача на звездите и трикратен носител на наградата за спортсменство в лигата. Не успя да стане шампион на НБА, но легендарният му статут е наличен и до днес. А и той си помага с решенията след края на кариерата, за които сега ще стане въпрос.

Бившето леко крило в момента е един от собствениците на Атланта Хоукс. В кариерата си той спечели около 100 милиона долара, но в момента работи по инвестиции на стойност 5 милиарда долара при "ястребите". Личното му нетно състояние е оценено на около 250 милиона.

Още при драфта си в Детройт през 1994-а Хил е обсебен от парите и мисълта да не ги загуби.

"През цялото време в кариерата мислих как тя ще ми послужи след края си. И смятам, че успя да ми помогне", коментира лаконично роденият в Далас баскетболист.

Едно от най-важните му решения след въпросния драфт е да не наема агент, който да преговаря за неговите договори.

Бившият №33 в НБА споделя, че не вярва в тази професия и че не е готов да плаща на друг човек процент от заплатата си. Обикновено агентите прибират около 4% от приходите и заработват допълнително, ако привлекат спонсорски договори. Футболът е добър пример за това как приближените до спортните звезди умеят да извиват ръцете на клубовете им или на тези, които искат да ги привлекат.

Хил, който игра в продължение на 19 сезона в НБА, е получил осемгодишен контракт на стойност 45 милиона през 1994-а. Сделката е договорена от адвокат на име Лон Баби, който по-късно става президент на финансовите операции във Финикс Сънс.

"Може да се каже, че ние сме изпълнителни директори на нашите собствени компании. А като такива не ни е нужно да привличаме агенти, на които да плащаме процент. Изпълнителните директори работят с адвокати, които им помагат да преговарят сделки и да защитават интересите в договора. Аз тръгнат именно по този път", споделя Хил.

Снимка: Getty Images

Баби го е таксувал почасово и му е помогнал за договаряне на сделка за 93 милиона долара с Орландо Меджик през 2000 година. Освен това урежда спонсорски договори с марки като "Макдоналдс", "Кока-Кола", "Спрайт" и тази за спортно облекло "Фила", която подписва доживотно с Хил през 2018-а.

Поемайки контрола върху финансите си в началото на своята кариера, Хил споделя, че се е научил как да работи с ръководен екип, да провежда маркетингови кампании и как да изработва стратегии с рекламни агенции. Освен това често чете бизнес разделите във вестниците, за да научи повече за парите и как да опрости тяхното управление.

"Тогава не промених начина си на живот. Не съм излизал да харча безразборно, дори не си купих кола. Имах договор с Дженеръл Мотърс и те ми предоставяха автомобили", разказва американецът.

Кариерата му продължава до 40-годишна възраст, а след това той бе избран в Залата на славата през 2018-а. Освен това е член на Асоциацията на пенсионираните играчи в НБА. В началото на 2021-а беше назначен за управляващ директор на мъжкия национален отбор на САЩ.

Хил признава, че е станал параноичен към идеята да не губи пари, когато е гледал професионални атлети да се провалят финансово пред очите му след края на кариерите си. Става свидетел на такива случаи и покрай своя баща Калвин Хил, който играе американски футбол за Далас Каубойс между 1969-а и 1981-а.

Снимка: Getty Images

Попитан дали все още се чувства по този начин, Грант отговаря: "Имам постоянна параноя и мисля, че донякъде така съм устроен".

Този начин на мислене го вкарва и в бизнеса с инвестиции в недвижими имоти, като споделя, че и родителите му имат роля за този негов интерес. Още по време на престоя си в Орландо в началото на века, Хил инвестира в многофамилни сгради и офиси в централната част на Флорида. Споделя, че финансовия растеж там е бил огромен.

Чрез соята компания за маркетинг Hill Ventures, бившият баскетболист инвестира и заработва над 200 милиона долара в различни проекти на територията на Флорида и Севрна Каролина.

В последното си начинание той се присъединява към фирмата за недвижими имоти CIM Group, като инвестира в сграда на стойност 5 милиарда долара в Атланта. Споделя, че за изпълняването на целия проект ще са нужни между 7 и 10 години. Сравнява инвестицията с тази до стадион Crypto.com Arena в Лос Анджелис.

Хил не е изключение, тъй като много баскетболни звезди решават да се обърнат към недвижимите имоти за умножаването на своите финанси след края на кариерата си. Такъв е и случаят с друг член на Залата на славата Айзея Томас, който има фирма на име ISIAH International.

Друг популярен подход сред атлетите е инвестиция в криптовалутите, но Хил е скептичен за тяхната дългосрочна устойчивост на пазара. Той е фен на така наречените "твърди активи".

Снимка: Getty Images

В своето портфолио Хил има и инвестиции в спортни имоти чрез Атланта Хоукс. Той е част от проекта за бизнес на НБА в Африка, който се оценява на 1 милиард долара. Влезе в управата на "ястребите" през 2015-а заедно с бизнесмена Антъни Реслър, който купи отбора за 800 милиона долара. Според "Форбс" в момента Атланта струва два пъти повече.

"Тони Реслер има право да се отнася с мен като с инвеститор, но той се отнася с мен като с партньор. Това е нещо, което наистина оценявам, споделя Хил.

Още през 2014-а бившият баскетболист иска да участва в закупуване на отбор, но офертата от 1,2 милиарда долара за Лос Анджелис Клипърс се оказва недостатъчна, заради такава от 2 милиарда на тогавашния изпълнителния директор на "Майкрософт" Стив Балмър.

Сайтът Celebrity Net Worth, който информира за състоянието на звездите в САЩ, изчислява, че Хил е спечелил приблизително 120 милиона долара. Той има инвестиции още в компанията за преработени храни Campbell Soup. Голям дял от състоянието му се дължи и на партньорството с "Филипс".

"Търся компании, които са надеждни. Такива, които имат история на успехи и които защитават качествата, които аз самия се опитвам да защитавам", категоричен е Грант Хил.