Джеймс Хардън ясно даде да се разбере, че иска да бъде трансфериран в Лос Анджелис Клипърс, но това няма да се случи преди старта на новия сезон в НБА. През лятото Брадата активира удължаващата клауза в настоящия си договор с Филаделфия, която ще му осигури още един сезон в клуба и заплата от $35.6 милиона, но след това бе категоричен в желанието си да напусне Сиксърс заради неразбирателството с генералния мениджър Дарил Мори.

Гардът, несъмнено един от най-добрите реализатори в Лигата, а и като цяло доста комплексен играч, особено във фаза "атака", закъсня за началото на тренировъчния лагер на тима, а след това започна с игричките на дребно и номерата. Медиите в Щатите съобщават, че откакто се е присъединил към съотборниците си, той е взел участие в едва една двустранна игра по време на тренировките.

И напълно логично не е играл в нито един от предсезонните мачове до момента.

Клипърс и Сиксърс обаче не могата да постигнат разбирателство за евентуална сделка, защото от Фили държат в потенциалния трансфер да получат младата звезда на Ел Ей Терънс Ман или още повече бъдещи избори в Драфта. Калифорнийци обаче на са склонни на поодбен ход и преговорите не вървят.

Желанието на Клипърс бе да имат Хардън в състава си за първия мач от сезона - на 25 октомври срещу Портланд, а подобно развитие на нещата не изглежда никак вероятно.

Офертата на Ел Ей е била най-добрата от всички, получени във Филаделфия, но въпреки това сделка няма. Също така гардът навърши 34 години през август и това също играе своята роля в преговорите за изпращането му другаде, така че по всичко личи, че ще запоне сезона с настоящия си тим, колкото и това да не му допада като вариант.

Сезон 2022/2023 бе първият цял такъв за него в Града на братската любов, където пристигна година по-рано в сделка с Бруклин Нетс. В 58 мача за Филаделфия миналата година той се отчиташе с 21.0 точки, 10.7 асистенции и 6.1 борби като средни показатели, а междувременно достигна кота "1000" що се касае до изиграни двубои в НБА.