Александър Везенков подписва за 3 години със Сакраменто Кингс и става вторият българина в историята, който ще играе в НБА.

Калифорнийският отбор запази за него пари под "тавана" на заплати, който имаше, за да го впише в състава си за следващия сезон.

На 27 години Саша изпълни мечтата си, а сега остава да я развие - доказвайки какво може там, където са най-добрите баскетболисти на планетата.

Едно е сигурно, а то бе казано няколко пъти и от хора, близки до Везенков, и настоящия му все още клуб Олимпиакос. Не парите движат решението на българина да отиде зад Океана.

Именно това бе и първата реакция в Гърция, като медията "Спорт 24" написа: "Саша отива в НБА, за да преследва мечтата си".

Доказателството е разбивката, която в минутите след новината публикуваха и изчислиха медиите в Щатите.

Везенков ще взима всъщност нетно по около 3.1 милиона долара на година, а не 7-те милиона, обявени при договорката. Това остава, тъй като вече ще бъде облаган по данъците в Калифорния (37% приблизително на такава сума). Освен това има и допълнителни "удръжщи" от тези около 7 милиона, които бруто му се полагат като годишна заплата.

Реално, заплатата на Саша в САЩ ще е много близка до тази, която щеше да взима при решение да остане в Атина. Олимпиакос му предлагаше 2.5 милиона евро годишно след данъци (около 2.8 милиона долара), а разходите му зад Океана категорично ще са по-големи от тези в Гърция.

Нещо повече - както е по регламент, Везенков трябва да плати от джоба си 750 000 евро - половината от откупната цена, която Сакраменто дава на Олимпиакос за играча.

Разбира се, тя ще бъде обезпечена и върната от американския отбор на новата му звезда или чрез анекси в договора, или под формата на бонуси, или като "сума на ръка при подписване на договора".

Още едно доказателство, че решението на най-добрия български спортист за 2020-ра не е продиктувано от финансови подбуди.

Той иска да покаже на света какво може и - нямаме съмнение, ще го направи от октомври, когато започва новият сезон в НБА.