Две имена с огромна тежест в баскетбола, както и шефът на NBA в настоящия момент надигнаха глас за случващото се в САЩ след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис преди няколко дни.

Протестите заляха страната, а темата с расизма и полицейската бруталност не могат да подминат и спорта.

"Дълбоко съм натъжен, боли ме много и съм гневен - насипа великият Майкъл Джордан в изявление, публикувано от Шарлът Хорнетс. Най-големият баскетболист в историята е собственик на този отбор. - Заставам до онези, които са срещу насадения расизъм и насилие към хората с различен цвят на кожата в нашата страна. Това е прекалено!

Нямам отговори, но нашият колективен глас показва сила и няма да бъдем разединени. Трябва да се слушаме, да проявяваме състрадание и съпричастност и никога да не се въръщме отново към тази безсмислена бруталност."

Актуалната звезда №1 в лигата - Леброн Джеймс, също е активен в позицията си.

"Ние сме преследвани", написа Краля, като призова Америка "да не спи по темата". Леброн публикува и снимка на момента, в който полицаят от Минеаполис е сложил коляното си върху врата на Флойд - кадър от видеото, запечатало фаталния арест, и коленичилия Колин Каперник.

Футболистът от Сан Франциско започна своите протести именно след полицейска бруталност, след което бе зачеркнат от НФЛ и не играе вече близо 3 години.

"Сега разбирате ли защо?", запита риторично Джеймс под колажа.

Комисионерът на NBA Адъм Силвър също излезе с позиция.

"Като организация с голяма популярност, ние се длъжни да направим разликата с нашето отношение, за което да дадем всичко по силите си - казва в обръщението си към хората в Националната баскетболна асоциация Силвър. - Не можем да останем безучастни. Всички ние, включително аз, трябва да опитаме да вникнем в големите болки и изпитания, които много наши колеги изпитват ежедневно.

Случилото се ни напомня, че има рани в нашата страна, които не са зараснали и не са излекувани."