Зак ЛаВийн, една от баскетболните звезди на САЩ, не отпътува за Токио заедно с останалите играчи на актуалния олимпийски шампион. Причина за това, разбира се, са вече до болка познатите здравни протоколи, свързани с COVID-19. От американска страна не уточняват за какво точно става дума, но изнесената информация гласи още, че надеждата в лагера на Щатите е свързана с това, че ЛаВийн все пак ще може да се присъедини към отбора по-късно тази седмица.

Това не е първи кадрови проблем за отборът, спечелил последните три титли от Олимпиадата в мъжкия баскетбол. Миналата седмица на легендарния треньор Грег Попович му се наложи да прави промени в състава, заменяйки Кевин Лав и Брадли Бийл съответно с ДжаВейл МакГий и Келдън Джонсън.

Лав отпадна от сметките му заради това, че не е напълно възстановен от контузия в прасеца, докато Бийл, подобно на ЛаВийн, бе засегнат от правилата за коронавирус.

26-годишният ЛаВийн изпрати най-силния си сезон в НБА, след като записваше по 27.4 точки, 5.0 борби и 4.9 асистенции средно на мач за Чикаго. Той игра в Мача на звездите за първи път в кариерата си досега и се очакваше да е с ключова роля за националния отбор, защото други двама от гардовете на отбора все още играят във финалите между Милуоки и Финикс - Девин Букър и Джрю Холидей.

В последната контрола на американците ЛаВийн вкара 13 точки на Испания.