Ако сте гледали поне малко от завършилата наскоро Олимпиада в Пекин, със сигурност сте видели Мат Хамилтън.

Американският национал по кърлинг събираше погледите и бе любим обект за снимане на операторите, при това не заради нещата, които прави на леда, а заради култовия си външен вид и цялостен стил. 

33-годишният Хамилтън се отличава от съотборници и състезатели с дългата си коса и специфичния си мустак.

“С такъв мустак няма как да не съм на 100% убеден в себе си и това, което правя.

Просто се разхождам наоколо и си казвам - “Човече, та в момента аз представлявам абсолютно всички мустаци по света”, разкрива спортистът, който обаче е и добър в това което прави отвъд външния вид - има олимпийска титла от Пьончан 2018.

Снимка: Getty Images

Друг приковаващ вниманието елемент при Хамилтън са обувките и чорапите, които са всичко друго, но не и обикновени. 

“Когато ги видях, просто си казах - толкова са ярки! Това категорично са обувките, от които се нуждае човек като мен. Моито хора ги преправиха от обикновени кецове на специализирани такива за кърлинг”, добавя още Хамилтън, който допълваше цялостния си външен вид и с шарени чорапи с героите от телевизионния сериал Rick and Morty. 

Отвъд визията, този път Хамилтън и САЩ не успяха да стигнат до медал, както бе преди четири години, когато спечелиха златото. Е, за Мат сега титла нямаше, но в Пекин изпълни друга важна мисия - събра пари за благотворителност, използвайки това как изглежда, за да бъде полезен за добра кауза. 

Снимка: Getty Images

Дългата му коса не е просто част от имиджа му, а си има цел. Той си партнира с организацията Stache Strong, която се е специализирала в проучвания, свързани с рак на мозъка и се бори със смъртоносното заболяване.

Самият Хамилтън има чичо, който страда от болестта и е наясно с проблемите, пред които хората са изправени.

Къде точно се срещат коса и благотворителност? Мат обеща, че след Игрите ще отреже косата си и ще я дари за изработката на перуки за деца. И няма да е първи случай, в който той прави това. Стори го и след световната купа в Калгари миналата година.

“Смятам, че това е правилното нещо. Хубаво е, че нелепо дългата ми коса може да бъде от полза на хората, които се борят с рака”, смята Хамилтън.

Преди да започне Олимпиадата той стартира кампания по набиране на средства, като целта бе сравнително скромна - $5000. Но скоростно нарасналата му популярност помогна за събирането на доста повече пари, всъщност двойно повече от първоначалната цел. 

Олимпиадата в Пекин вече е история, но със сигурност очакваме с нетърпение Милано 2026, където добрякът от щата Уисконсин отново ще участва както за медалите, така и за каузите, за които се бори.