Джеймс Хам е репортер на ESPN, който следи отблизо Сакраменто Кингс за медията. Той е особено популярен сред баскетболните фенове в социалните мрежи, а гръцкият портал "Sportal.gr" го откри за анализ и детайли около сделката, завела Александър Везенков в този отбор.

В южната ни съседка темата продължава да е гореща, след като Саша остави огромна следа в Олимпиакос за петте си сезона в гранда от Пирея. Той е суперзвезда в Гърция, вече в европейския баскетбол, а от октомври, когато започва сезонът в НБА, надяваме се подобна репутация да си изгради и зад Океана.

Ето какво казва Хам по темата "Досието Саша" - как е станала сделката, какво е видял Сакраменто в българския играч, каква е прогнозата за дебютния му сезон в НБА и още...

"Кингс гледаха Везенков миналото лято за първи път и харесаха това, което видяха - разкрива Хам. - Обмисляха възможността да го вземат още тогава, като вероятно е имало и предложение към играча. Но с минимален договор, твърде малък спрямо това, което Саша имаше в Европа като заплащане.

В този случай Везенков е заложил на себе си - да остане и да играе водеща роля в Европа. И се справи отлично с това.

Именно сезонът, който направи в Евролигата, промени тотално подхода на Сакраменто. Тригодишен договор за 20 милиона долара сега е нещо съвсем различно от възможностите, които щяха да му бъдат предоставени миналото лято. Той вдигна много цената и репутацията си.

БТА

Кингс са го гледали през цялата година, те имат "очи" в Европа. И са доволни от постоянството му. Това е премахнало всякакви въпросителни около неговото привличане.

Играчът идва в отбора в правилния момент. Тук вече има манталитет на победители, който преди липсваше. След 16 сезона без плейофи, това е напълно обяснимо. За него е идеален момент да дойде в НБА и Сакраменто, а за Сакраменто - идеален момент да го вземе.

Чисто спортно-технически, аз мисля, че той пасва перфектно. Всеки отбор иска повече атлетизъм, разбира се, но точно Кингс искат повече стрелба. Везенков има способност да стреля отдалеч, но и да влиза към таблото и коша. И това ще добави стойност към отбора. В плейофите тимът имаше проблем, когато стрелците - Мъри, Барнс и Ертър, имаха проблеми. А тук ще има още една точна ръка.

Адаптацията към НБА - това е нещо, което винаги е рисковано да бъде прогнозирано. Но аз мисля, че ще се получи. Вижте Богдан Богданович, той е най-добрият пример. Дойде в Сакраменто, когато отборът не бе много добър. И имаше проблеми. Отиде в Атланта, стана титулярен гард и ето къде е днес - един от силните европейци в НБА. А Саша идва в добре обигран и вече силен отбор. Разбира се, че нямаше как да играе в Лятната лига, щеше да е доста неуважително да го карат да играе там. Той не е някой новобранец в смисъла на думата, че прохожда в играта за професионалисти. Говорим за най-добрия състезател в Европа за миналия сезон.

Няма езикова бариера, той говори отлично английски език. Познава се със Сабонис, който ще е до него от самото начало. В игрово отношение, Сакраменто имаха отлични офанзивни показатели миналия сезон, особено по асистенции. Той ще се впише и там идеално. И в далечната стрелба, а никак не е лош и в рибаундите. Естествено, скоростта и атлетизмът тук са различни, но не го виждам да е неподготвен за тях. Това, което треньорът Майк Браун очаква от Везенков е:

- да е готов да стреля, да не се страхува от това

- да е поредното парче в пъзела на отборната офанзивна игра

- да даде екстра точки с уменията си да влиза към коша.

Прогнозата ми за дебютния му сезон е, че той ще е важна част от плана на отбора. Виждам го като дубльор на позиция 4, след като бяха задържани и Лайлс, и Барнс. Мъри може да играе и на позиция 3, а Лайлс - и на 5. Това ще даде достатъчно минути на Саша на "четворката". Ако си вкарвал 15-18-20 точки в Европа, предполага се, че няма проблем да вкарваш 10-12 плюс 5-6 рибаунда в НБА. Ако получаваш равномерно минути, разбира се. Но това се очаква да се случи.

Едно е сигурно - знам, че Сакраменто го вижда като много сериозен играч и държеше да го вземе. Той не е тук да попълва бройката. И очаквам да има добро бъдеще в НБА."