Новината, която всички хора, обичащи баскетбола в България очакваха доста време, вече е факт.

Александър Везенков ще се превърне във вторият роден баскетболист, който ще стъпи на труднодостижимата територия на най-добрите в света, която преспокойно можем да категоризираме като "Обетована земя" - а именнно НБА.

27-годишният български национал, който във всеки един от последните сезони подобряваше представянето си, прави следващата и най-логична крачка. След като през отминалия сезон напълно заслужено, с оглед на годините здравата работа и отдаденост към играта, се превърна в играч №1 в Европа, той потегля към следващото ниво, а именно "Лигата на извънземните", както нашумя НБА у нас през 90-те години.

Звездата на Олимпиакос от последните няколко сезона подписва със Сакраменто Кингс за три години. Всичко е уточнено, а според строгите правила на Асоциацията сделката ще бъде обявена окончателно на 6 юли, когато отборите от най-силното първенство на планетата ще могат да официализират всички вече договорени трансфери.

Именно и това е темата на поредното издание на SportCast, този път само с Деян. Несъмнено най-значимото постижение на българския спорт в последните доста, доста години.

Снимка: euroleaguebasketball.net

Може би за някои ще прозвучи пресилено, но действително се обсъжда този въпрос - не как, дали или каквото и да било, а защо Везенков ще успее в Сакраменто, столицата на Калифорния. Темата е погледната от всички страни, както спортно-технически, така и като цялостно развитие на отбора - а то е възходящо като траектория, на тима, в който се включва българинът.

"Кралете" направиха забележителен минал сезон, завръщайки се в плейофите за първи път след дълго чакане, продължило повече от 15 години. Везенков несъмнено ще липсва на националния ни отбор това лято, но няма как който и да е да му се сърди, защото прави нещо, което не се е случвало от почти 40 години насам. Единственият засега българин, играл в елита на световния баскетбол, бе Георги Глушков през сезон 1985/1986 във Финикс.

Време е да отворим следващата страница.

Най-добрият баскетболист на Стария континент (и това не е преувеличено, защото е българин, а защото Везенков бе избран за "Най-полезен играч" в Евролигата), отива в състав, където изглежда би паснал по перфектен начин.

Треньор на отбора е Майк Браун, двукратен №1 на сезона в НБА, първо с ЛеБрон Джеймс и Кливланд през 2009 година и сега през последния сезон, вече с доста по-неочаквания отбор на Сакраменто. Също така и четирикратен шампион, макар и като асистент първо на Грег Попович в Сан Антонио, а после и на Стив Кър в Голдън Стейт.

Така че със сигурност говорим за човек, който е всичко друго, но не и случаен.

Българинът с убийствена стрелба потегли към Западното крайбрежие на САЩ, където ще бъде третият левичар в системата на Браун. Останалите двама са лидерите от последните години и "Ол Стар" играчи - Де'Арън Фокс и Домантас Сабонис.

Философията на треньора, който е водил и Лос Анджелис Лейкърс, е такава, че играе баскетбол, в който не разчита на традиционните позиции.

Непрестанното движение в нападение е задължително, а раздаването на топката дори още повече.

Везенков вече повече от достатъчно пъти е показвал баскетболния си интелект и впечатляващото си движение без топка, което ще му помогне изключително много в системата на "кралете", където Фокс и Сабонис са невероятни подавачи.

Редица анализатори от Щатите го нарекоха "един от най-ефективните стрелци в световния баскетбол като цяло", а от есента цяла България ще стиска палци на Сашо да продължи възходящата линия, по която се движи вече години наред.

 

Целият епизод на SportCast може да изгледате във видеото.