Случи се! Родните баскетболни национали победиха третите в света - Франция със 74:68, насред Ботевград!

Направиха го по героичен начин срещу звезди на световния баскетбол. В състава на "петлите" личаха имената на Николас Батум от Шарлът Хорнетс и Нандо Де Коло от ЦСКА Москва.

Постижението е изумително и няма аналог в новата ни история. Франция нямаше загуба в световните квалификации до момента. Но след осем поредни победи, нашите ги приземиха с уникално представяне.

Дий Бост вкара 17 точки, Димитър Димитров добави 16, а Павел Маринов завърши с 13. За гостите най-резултатен бе Николас Батум със 17 точки. Едвин Джаксън и Пол Лакомб добавиха по 13. За България предстои гостуване на Русия в неделя.

Намираме се във втората фаза на световните квалификации, а в нашата група са още Босна и Херцеговина, Чехия и Финландия.

Нашите започнаха по великолепен начин в Ботевград и натрупаха аванс от 9:4 в началото след две тройки. Това се дължеше на силната ни защита.

Франция сякаш ни подцени и направи необичайни гршеки в началото. Успя да скъси аванса на 15:17, но с нови две тройки нашите вече водиха с 26:17. Три от точките бяха на Дий Бост.

Първата четвърт завърши при 26:23, но в нейния край нашите допуснаха две поредни елементарни открадвания на топката.

В началото на втората четвърт изравняването логично дойде. Само че нашите продължиха да играят солидно и ситуацията на полето продължи точка за точка.

Задържахме се в резултата и дори поведохме преди края на полувремето - 45:44.

В третата четвърт Франция дръпна с три точки след два наказателни удара. България изравни за 56:56 с фантастична тройка на Аврамов. Малко след това изстреля още една такава.

Шестицата ни продължи да твори в третата четвърт и ни донесе аванс от 64:62 с деветата си точка. Стрелбата на французите от тройката не вървеше и това ни даваше възможност да се държим в резултата.

Борбата ни в защита бе героична. След точки на Станимир Маринов и Александър Везенков поведохме със 72:66 три минути преди края. Добра защита в края ни донесе спокойствие и подпечата историческата победа.