Националната баскетболна асоциация на САЩ (НБА) преустанови всички мачове от редовния сезон, след като центърът на Юта Джаз Руди Гобер беше диагностициран с коронавирус.

"НБА преустановява мачовете си до ново нареждане", се казва в изявление на организацията.

Предвиденият за тази нощ мач между Юта Джаз и Оклахома Сити Тъндър в Оклахома сити беше анулиран, а малко по-късно Асоциацията отмени и мача между Сакраменто Кингс и Ню Орлиънс Пеликанс. И в двата случая фенове бяха разочаровани от новината пред самите врати на залите.

След като световната пандемия COVID-19 застигна САЩ, собствениците на клубовете в НБА обмисляха някои от оставащите мачове от сезона да се доиграят без публика. Положителната проба на Гобер обаче накара Асоциацията да прекрати двубоите заради завишения риск за самите състезатели.

216-сантиметровият французин Руди Гобер е сред най-добрите центрове в НБА. Завършва като лидер в класацията по чадъри през сезон 2016/17, а през следващите две години последователно печели наградата за най-добър защитник в лигата.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

За последно Гобер игра срещу Детройт Пистънс на 8 март. След това беше съобщено, че е временно извън състава заради болест. Информацията от днес сочи, че състоянието му е добро. Близки до баскетболиста източници разкриват, че той се чувства силен, здрав и физическите възможности са му позволявали да играе срещу Оклахома Сити Тъндър през изминалата нощ.

Американските спортни медии вече припомнят любопитен факт. Два дни преди да стане първият играч от НБА, диагностициран с COVID-19, Гобер си направи черна шега с репортерите. При ставане от мястото за пресконференция той опипа с ръцете си всички микрофони наоколо и се усмихна, напомняйки повишените мерки за лична хигиена заради коронаворуса.

Тази година редовният сезон на НБА по график продължава до 15 април, след което се играят плейофите. Първоначалните прогнози са, че мачовете няма да се подновят по-рано от 26 март. Причина за това е необходимостта останалите състезатели да бъдат тествани в рамките на 14-дневна карантина.