Над 80 000 случая на коронавирус са регистрирани в световен мащаб, а над 3000 от тях са завършили фатално. В петък здравните власти в американския щат Орегон потвърдиха за първи заразен там и това видимо е разтревожило една от звездите на местния НБА отбор Портланд Трейл Блейзърс - Си Джей МакКълъм.

Заразеният не е идентифициран публично, но по неофициална информация става дума за служител на начално училище в Лейк Осуего, градче, което е съвсем близо до Портланд - на едва десетина километра разстояние.

Различни специалисти призовават за различни мерки срещу вируса, а МакКълъм има свой подход, за който осведоми всички посредством Twitter. 28-годишният американец няма да дава автографи "до второ нареждане", което трябва да дойде от... него.

"Коронавирусът официално удари Орегон. И по-конкретно Лейк Осуего. Мийте ръцете си със сапун за 20 или повече секунди и прикривайте устата си, когато кихате. Официално спирам да давам автографи до второ нареждане", написа гардът в социалната мрежа.

Част от последователите му подкрепиха решението, но други пък го приеха с насмешка, заявявайки, че също така трябва да спре да поздравява съотборниците си. 

Кристиан Джеймс МакКълъм, както е цялото име на звездата от НБА, съвсем спокойно може да нарече Портланд и Орегон свой дом.

Цялата му кариера в Асоциацията е преминала единствено в редиците на Блейзърс, които го избраха в Драфта през 2013 година, а след това той се наложи като основна фигура в състава

Си Джей е третият играч на Портланд, който е печелил наградата за "Най-прогресиращ играч" на сезона. Това се случи през 2016 година.