Джа Морант продължава да е най-коментираната тема в НБА, но за съжаление не заради безспорните си баскетболни качества. Звездата на Мемфис се забърка в грандиозен скандал, след като в социалните мрежи се появи видео, на което той размахва пистолет в нощен клуб в щата Колорадо.

Гардът на Гризлис се размина с проблеми със закона, защото местната полиция не откри достатъчно доказателства, за да му бъдат повдигнати каквито и да било обвинения. Заради действията си обаче по всички личи, че ще пострада кариерата му. 23-годишният играч категорично се наложи като един от най-добрите млади баскетболисти в цялата Лига и преди да се стигне до ситуацията с оръжието записваше средно по 27.1 точки, 8.2 асистенции и 6.0 асистенции на мач.

Отборът му пък вървеше уверено към плейофите, а силното му индивидуално представяне почти сигурно щеше да му гарантира попадане в някоя от идеалните петици на сезона. През миналата година той бе избран в символичния втори най-добър отбор на сезона, а с играта си досега даваше заявка и за първия такъв.

Миналото лято той удължи договора си с отбора от щата Тенеси за пет години, като стандартната сума, която трябва да спечели за този период се равнява на $193 милиона.

В сделката обаче фигурира клауза, че ако играчът попадне в идеалния отбор на най-скорошния си сезон, той ще заработи допълнителни $39 милиона.

Нещо, което по всичко личи, че няма да се случи. Така на практика сумата от $50 хиляди, която Морант е изхарчил във въпросната вечер от видеоклипа с оръжието, ще му коства почти $40 милиона.

Джа се превръща в магнит за проблеми, след като миналото лято влезе в пререкание с полицията в Мемфис. Един от близките му приятели пък получи забрана да посещава домакинствата на Мемфис във "ФедЕкс Форум", след като стана ясно, че е заплашвал играчи на Индиана при тяхно гостуване на Гризлис.

Все още продължава да няма яснота относно евентуалното завръщане на Морант в игра. За последно той бе на терена на 4 март, а последната информация, свързана с него гласи, че той се е включил в специализирана програма за помощ в щата Флорида.