Прокурор в Гърция разглежда жалба от баскетболния клуб Панатинайкос, след като спортен коментатор нарече играча на този отбор Танасис Адетокумпо "маймуна". Журналистът Такис Цукалас коментирал дербито Панатинайкос - Олимпиакос (93-80) в Евролигата преди седмица.

"Те си имат маймуна. Това момче Адетокумпо е маймуна. Какво прави този клоун? Как не го е срам? Той кара брат си да изглежда зле", е цитиран да казва в телевизионният коментатор.

Цукалас отрича обвиненията, като е заявил, че имал впредвид пъргавината на Танасис и конкретен момент, в който той нe я използвал добре и не отиграл добре ситуация в мача. Но в Гърция медиите разкриват, че той просто е голям запалянко на Олимпиакос и не се е сдържал.

Обиденият е по-големият брат на звездите в НБА Янис Адетокумпо (Милуоки) и Костас Адетокумпо (Далас).

Скандалът е голям, а Танасис бе подкрепен от премиера на Гърция Алексис Ципрас, който миналата седмица бе облечен с тениска на националния отбор с неговото име на гърба.

Асът на Милуоки Янис изригна от САЩ по темата.

"Не мога да спя през последните дни заради този расистки инцидент - коментира той в туитър. - Ако това се случва на Танасис, който с гордост представлява гръцкия национален отбор и Панатинайкос, не мога да си представя какво се случва с останалите цветнокожи хора в Гърция".

Танасис не пожела да коментира инцидента, когато бе питан от журналисти в неделя.

"Нямам какво да ви кажа. Трябва да се обичаме един друг и да бъдем единни", каза само баскетболистът.

Братята Адетокумпо са родени в Атина, в нигерийско семейство. Тримата са много популярни в Гърция.

Според законодателството в страната, ако коментаторът бъде осъден за расизъм, той може да влезе в затвора за 1 до 3 години.