ЛеБрон Джеймс е на път да предизвика буря от реакции, а може би и скандал, след като отказа да носи социално послание на гърба на екипа си при рестарта на сезона в NBA.

Лигата предложи избор на играчите какво да изпишат там, като сред възможните варианти са:

Black Lives Matter

Say Their Names

I Can't Breathе

Justice

Peace

Equality

Freedom и още няколко.

Най-голямата звезда на NBA обаче има собствена позиция по темата и обяви, че на гърба му ще пише неговото име. Не защото не подкрепя каузата, а има свое виждане.

"Не мисля, че това по някакъв начин подпомага моята мисия - каза по темата ЛеБрон. - Аз съм социално активен и имам кауза, доказал съм го. Но да сложа един надпис на гърба ми не означава нищо. Има много други начини, по които ние можем да декларираме и покажем своите послания, когато мачовете започнат.

На екипа ми ще пише името ми. То представлява мен и семейството ми".

Съотборникът му в Лос Анджелис Лейкърс и добър приятел Антъни Дейвис също е на това мнение. Те двамата са сред 17-те играчи от 350, които ще подновят сезона в NBA, които отказаха да демонстрират социално послание на екипа си.

Първите реакции са противоречиви, като преобладава изненадата от решението на Джеймс. Той е изключително активен в битката си със социални и расови дискриминации. В този случай обаче има позиция, която се различава от очакваната.

А влиянието на ЛеБрон е голямо и вероятно доста играчи ще се замислят върху мнението му.