България започна участието си в същинските квалификации за ЕвроБаскет 2025 със загуба. След като преминаха успешно през предварителната фаза на пресявките, сега баскетболистите ни отстъпиха с като гост на Швеция в първия си двубой.

Останалите два отбора са световните шампиони от Германия, както и Черна гора, като в неделя приемаме в "Арена Ботевград" Бундестима.

Пред близо 4000 зрители в пълната зала "Партиле Арена" близо до Гьотеборг, българите изоставаха в резултата през целия мач, като не успяха да поведат нито за момент. Да, страната ни бе без голямата си звезда Александър Везенков, но в крайна сметка в този етап на квалификациите не участва нито един играч от НБА - по обясними причини.

Шведите се откъснаха напред в резултата в първата част, завършила с изоставане от 7 точки за България - 22:29, а до почивката промяна нямаше, като и двата тима се оттеглиха с високи проценти в стрелбата при резултат 43:50.

Снимка: fiba.basketball

В третата част успеваемостта и на двата отбора спадна, особено тази на българите от тройката и в крайна сметка бяха реализирани общо 24 точки за - 55:62 преди последната част.

А в нея шведите се откъснаха напред с двуцифрена разлика (13 точки при 62:75), като "лъвовете" направиха финален щурм и за кратко свалиха изоставнето си под 10, ала в крайна сметка загубиха със 70:84. Разлика, която може да се окаже ключова по-напред в квалификациите

Коди Милър-Макинтайър бе най-добър за България с 21 точки, Христо Захариев добави 18, а капитанът Павлин Иванов - 10.

Четирима шведски играчи завършиха с поне 10 точки, водени от Мелвин Панцар с 16.