Александър Везенков е буквално на часове от историческо за българския спорт преминаване в НБА. Всички баскетболни портали са категорични, че "Сакраменто Кингс" вече е изпратил официална и съвсем конкретна оферта за най-добрия ни баскетболист.

Предложението е за 2+1 години, а нетната заплата - 6.5 милиона долара.

Така на практика в момента се очаква единствено решението на Везенков. Очакванията са баскетболистът бързо да даде отговор на "кралете" и той да е положителен.

Така Везенков ще стане вторият българин в историята на НБА след Георги Глушков.

А за настоящия му тим Олимпиакос ще остане утехата, че ще получи 1 милион евро като трансферна сума.

Припомняме, че Везенков бе избран под номер 57 в драфта на НБА през 2017-а от отбора на Бруклин. Нетс преотстъпиха правата му на Кливланд през 2021-ва, а преди година те бяха придобити от Сакраменто.

С Олимпиакос Везенков на два пъти участва във Финалната четворка на Евролигата, а през миналия сезон спечели няколко индивидуални награди, ставайки първият българин, който печели наградата за Най-полезен играч (МВП) в най-престижния европейски клубен баскетболен турнир за мъже.

Преди това Везенков спечели приза за Най-добър реализатор в Евролигата и попадна в Идеалния отбор за сезона. Националът бе избран и за Най-полезен състезател за състезателната година и от Асоциацията на играчите в Евролигата (ЕЛПА).