НБА обяви създаването на фондация и първоначална инвестиция от 300 милиона долара за "икономическо подсилване" на черната общност в Америка.

Асоциацията ще дава по 30 милиона в следващите 10 години за каузата, като това е само базова сума. Тя ще идва от собствениците на отборите, но във фондацията се очаква да постъпват големи суми и от дарения - те отново ще бъдат пренасочвани за същата цел.

В същото време ЛеБрон Джеймс, най-голямата звезда в НБА в момента, отново не пропусна да "ухапе" президента на САЩ Доналд Тръмп, който в сряда обяви, че спира да гледа баскетболни мачове заради коленичещите на химна играчи.

А те го правят в подкрепа на движението Black Lives Matter преди всеки двубой след рестарта на лигата.

"Не мисля, че ще страдаме заради точно този изгубен зрител", небрежно изстреля ЛеБрон след мача на неговия ЛА Лейкърс срещу Оклахома, загубен с 86:105.

Преди срещата Джеймс се появи в залата в новия екип на футболния Ливърпул, на когото е не само фен, но и притежава миноритарен пакет от акциите. Шампионите на Англия от няколко дни официално са обличани от фирмата Nike, а ЛеБрон е най-актуалното лице и партньор на мегакомпанията.

На игрището той вкара 19 точки, а тимът му загуби тежко, но в мач с малко значение за Лейкърс. Ден по-рано отборът си бе осигурил първата позиция на Запад преди плейофите. Крис Пол поведе Оклахома с 21 точки, като всеки от стартовата петица вкара над 10 за успеха.

Същото направиха не само пет, а цели седем играчи на Бостън Селтикс, който направи шоу със 149:115 над Бруклин. Джейлин Браун с 21 точки бе над всички като резултатност.

Другите резултати от вечерта:

Юта - Мемфис 124:115

Сан Антонио - Денвър 126:132

Орландо - Торондо 99:109

Вашингтон - Филаделфия 98:107

Портланд - Хюстън 110:102.