Джеймс Хардън прави всичко по силите си, за да си тръгне от Филаделфия. Било то и с цената на глоба или няколко. НБА започна разследване срещу една от големите си звезди, след като Брадата не се присъедини към отбора си за първия мач от новия сезон, който бе излъчван по националната телевизия в САЩ. Сиксърс отстъпиха със 117:118 срещу Милуоки.

Хардън неведнъж даде да се разбере, че не иска да остане във Фили, след като отношенията му с генералния мениджър Дарил Мори се развалиха, а предпочинатата му дестинация за трансфер е Лос Анджелис Клипърс. Калифорнийци и колегите им от Пенсилвания обаче така и не могат да се разберат за сделка, която да задоволява и двете страни.

Нещо, което изглежда не е по вкуса на Хардън.

Този сезон НБА взе решение да се отнася по-стриктно към случаите, в които популярните играчи пропускат мачове, излъчвани в национален ефир. Било то заради контузия или друга причина.

Появи се информация, че самият играч е искал да пътува със съотборниците си за мачовете в Милуоки и Торонто, но треньорите не са били убедени, че е в достатъчно добра физическа форма, за да помогне на съотборниците си. Гардът прекара 10 дни далеч от подготовката за новия сезон поради лични причини.

Той не игра в нито един от предсезонните мачове, като единствено се включи в двустранна игра на отбора на 7 октомври - преди 20 дни.

Филаделфия и капризната звезда са застрашени от глоба в размер на $100 000, а ако провиненията продължат да се повтарят, санкцията нараства. През миналия сезон, първи цял за него в настоящия му отбор, Хардън имаше срендни показатели от 21.0 точки, 10.7 асистенции и 6.1 борби.

Досега в кариерата си той е играл и за Оклахома Сити, Хюстън и Бруклин.

През 2018-а, когато бе играч на Рокетс, бе избран за "Най-полезен играч" на редовния сезон, а през 2012-а, още в Оклахома Сити, спечели наградата за "Най-прогресирал играч". Също така три пъти е бил реализатор №1 на НБА.