Селекционерът на Иран Хакан Демир поиска публично от ФИБА да забрани натурализиацията на баскетболисти на ниво национални отбори. Според турският треньор това създава нечестно превъзходство за дадени отбори, а също така спира развитието на местните баскетболисти.

Иранците, които са сред участниците на световното първенство, са един от тимовете, които разчитат изцяло на собствени кадри. Те не прескочиха първата групова фаза, като в крайна сметка финишираха в долната половина на генералното класиране след пет загуби в пет двубоя на Мондиала.

"Категорично съм против това. Всеки трябва да играе с паспорта на държавата, в която е роден. Това определено е нещо, по което ФИБА може да вземе отношение", заяви Демир.

"Това по никакъв начин не е честно съревнование. Трябва всичко между националните отбори да бъде равностойно и честно. Да, ако се стигне до подобен развой, със сигурност ще има проблеми за дадени страни, но те ще отшумят след известно време. Едни натурализират пойнт гардове, други - високи играчи. Дори Испания спечели ЕвроБаскет с американец с техен паспорт. Само ФИБА може да спре това", смята още той.

На Световното редица отбори имат натурализирани играчи в съставите си, като в това число влизат Словения, Китай, Япония, Ливан, Йордания, Египет, Южен Судан, Черна Гора, Филипините и Грузия.

Разбира се, има и друга ситуация - тази, в която баскетболисти могат да представят два различни национални отбора, тъй като родителите им са от различни държави. Най-пресният такъв пример бе младата звезда на Орландо Меджик Паоло Банкеро.

Роденият в САЩ талант е наполовина италианец и бе дал дума, че ще играе за "скуадра адзура", но в последния момент се отметна, след като получи покана от Стив Кър за селекцията на американците и в момента играе за Щатите.