Къде отива Везенков? Този въпрос изплува веднага, след като българската баскетбола звезда пренаписа историята на родния спорт и прие офертата на Сакраменто Кингс.

"Кралете" са едни от най-колоритните отбори в НБА, а историята им е повече от любопитна.

Тимът се състезава в Тихоокеанската дивизия на Западната конференция, като е основан през 1945-а. И преди да се установят в сегашния си дом - Golden 1 Center, странстват сериозно из страната.

Франчайзът започва като полупрофесионален отбор от Рочестър, Ню Йорк, като се присъединява към Националната баскетболна лига (предшественик на НБА, б.р.) под името Рочестър Роялс. Само 6 години по-късно новият отбор на Везенков печели единствената си титла в НБА - през 1951-ва.

Въпреки успеха, заради лош маркетинг и сравнително ограничен пазар в Рочестър, клубът се мести в Синсинати през 1957-а. Като сменя и името - Синсинати Роялс.

Ролята му в НБА обаче продължава да е периферна и през 1972-ра се мести отново - този път в Канзас Сити, Мисури. Като следва и задължителната промяна на името, което вече е доста сложното  Канзас Сити-Омаха Кингс, тъй като първоначално разделя домакинските си мачове между Канзас Сити и Омаха, Небраска.

Прякорът е променен, за да се избегне объркване с бейзболния отбор, наречен Канзас Сити Роялс. След три сезона името се съкращава до Канзас Сити Кингс, но продължава да играе няколко домакински мача на сезон в Омаха до март 1978 г.

Франчайзът отново не успява да намери успех на новия пазар и след сезон 1984/85 се премества в сегашния си дом Сакраменто. Където обаче пада и един сериозен антирекорд.

Getty Images

Между 2006 и 2022 година "кралете" имат 16 последователни сезона без участие в плейофите, което е най-дългата "черна серия" не само в НБА, но и в целия професионален спорт в САЩ. Положителната новина за Везенков е, че през последния сезон Сакраменто най-накрая успя да влезе във финалите, а амбициите на ръководството са повече от сериозни.

Още повече, че начело е сериозен треньор като Майк Малоун, който преди това има богата визитка като асистент в Ню Йорк, Кливланд и Ню Орлианс.

В Сакраменто Везенков ще си партнира в подкошието с литовския център Домантас Сабонис, а звездата на тима е гардът Де'Аарън Фокс. 27-годишният Сабонис и 25-годишният Фокс бяха избрани за участие в "Мача на звездите" през февруари тази година и спомогнаха за това Сакраменто да завърши на трето в редовния сезон в Западната конференция на НБА.

Колкото до самия град - Везенков е истински късметлия. Сакраменто често е наричан вторият дом на слънцето, като е в топ 10 по брой слънчеви дни в САЩ - 78 процента от дните там са безоблачни.

Градът е столица на щата Калифорния и е общо население около половин милион души. Като баскетболният тим се радва на огромна подкрепа в града, който спокойно вече може да нарече свой дом.

Getty Images