Ситуацията около Александър Везенков е сложна и изобщо не е сигурно, че той ще играе за Олимпиакос през новия сезон. Не е ясно и дали ще остане в Торонто, като има твърде много въпроси, които чакат отговор.

Специализираният журналист Кийт Смит, експерт в баскетболните сделки за сайта Spotrac зад Океана, разясни детайлно какво е положението. Ето го, преведено на български език и за вас, читателите на Corner.bg:

"Ситуацията е мътна и сложна, като не става дума само за пари. Тук имаме и конфликт между желанието на Везенков сега с това, което е съдържал договорът му със Сакраменто, подписан преди година.

Бекграундът е, че Везенков е утвърдено име в Европа, където се превърна в звезда с екипа на Олимпиакос. Два пъти поред бе MVP на силната гръцка лига, веднъж и на Евролигата. Познава отлично обстановката и ще е основна фигура - неизменно на игрището.

Подписът със Сакраменто миналото лято му даде заплата 19.9 милиона долара, разпределени така:

2023-24: 6 341 464 долара (изплатени и завършени като ангажимент)

2024-25: 6 658 536 долара (това е сезонът, който предстои)

2025-26: 6 975 609 долара (с опция дали отборът да го активира).

Дебютният му сезон в Сакраменто не бе това, което и той, и тимът очакваха. Точно, когато изглеждаше, че намира ритъма си и започва да играе на нивото си, получи контузия в глезена. Завърна се седмици по-късно, травмира пак същото място и пак излезе от игра. Чак в края на сезона успя да се върне, но бе ясно - няма как да е в ритъм.

От седмици вървяха слухове, че и той не е доволен при Кингс, а и треньорският щаб не е въодушевен. Завръщането в Олимпиакос се появи като реална опция. Тогава се появи и първата сериозна информация, че Саша е казал на Сакраменто, че не иска да се върне за втори сезон там и би искал да се "намери вариант" за това.

Проблемът е, че контрактът му е такъв, че вторият сезон - и парите в него, са "гарантирани". Тоест - за да напусне Кингс, той трябва да откупи сделката със Сакраменто. Или клубът, който го взима, да го направи. В третия е различно - там има възможност за неактивиране на опцията и контрактът да приключи преди третата година.

Но решението дойде - бе даден на Торонто в размяна за Джейлън Макдениълс преди старта на драфта в НБА.

И сега желанието му да напусне Щатите и да се върне в Европа, вече е проблем на Торонто. Медиите в града вече разпространиха изявления от генералния мениджър и треньори, които потвърдиха, че нямат търпение да видят българина в състава. Тоест - Раптърс иска той да играе при тях.

Но в Гърция написаха, че е договорил устно с ръководството на Олимпиакос преминаване при тях. И то - за дългосрочен договор (говори се за 4 години), със старта на новия сезон.

Но това не може да стане просто така. Няма лесен и безболезнен начин Везенков просто да си тръгне от Торонто, без дори да е бил там, за да иде в Гърция. Той не е свободен агент. Има ангажимент към канадския отбор, който няма никакво намерение да го освободи от него. Договорът е ясен - тези 6 658 536 долара са гарантирани пари за него през сезон 2024-25 г., задължението да ги плати е на Торонто и това ще се случи. Но срещу това Саша ще тренира и играе за Раптърс в следващите 12 месеца.

ФИБА има правило, според което играчът може да поиска "Letter of Clearance" (освобождаващ документ) и да стане свободен агент, ако това удовлетворява и двете страни - играч и клуб. Но Торонто не дава никакви индикации, че има намерение да прави това.

В този документ ясно е записано, че "играч може да бъде освободен, когато гарантира, че е изпълнил договорните си ангажименти към клуба или федерацията, към които има такива." Саша не може просто да подпише с Олимпиакос. Няма как.

Отборите от НБА нямат право да "продават контракти" на такива извън НБА. В самата лига това е честа практика и така се случи сделката за Везенков между Сакраменто и Торонто. Така тези 6.6 милиона долара няма как да бъдат заобиколени. Ако канадците поискат пълната сума, Олимпиакос едва ли ще се съгласи да я плати. Твърде много е за техните ресурси и бюджет.

Има вариант, при който Везенков се отказва от сумата и се разбира с Торонто да бъде освободен, но така той губи абсолютно всеки цент от "гарантираните" пари. Не е ясно дали би го направил. Далеч по-разумна опция е да остане този сезон и да играе в Торонто, защото след него лесно може да не се активира клаузата за третата година в лигата.

За Раптърс също не е добре да скъса договора, защото реално не спестява тези пари. Те остават "мъртви" и не помагат за балансирането на бюджета. Не могат да се използват този сезон, не са фактор при битката с таваните на заплатите и трейдовете. Това са "гарантирани пари" точно по сделката за Везенков. Това не е добър ход за Торонто.

Да не говорим, че индикациите от лагера на отбора са, че те наистина харесват Везенков и искат той да играе при тях. Казано най-просто.

Но ако Саша отиде и подпише с Олимпиакос сега, без да се е разбрал по някакъв начин с Торонто, ФИБА просто ще спре правата му. Той не е свободен агент и това е невъзможно. Има и опцията за "паузиране на договора", но това означава, че другото лято пак ще има преговори. А Везенков иска да подпише за 4 години с Олимпиакос, не за една.

Ето ги, обяснени, опциите пред играча:

- Остава този сезон с Торонто, играе, получава "гарантираните" си пари и след година става свободен агент, като двете страни не активират клаузата за третия сезон. Ако и отбор, и играч не са доволни как са се развили нещата, това ще е лесно и бързо. А и е изрядно документално. Ако пък се харесат и Везенков пасне, защо да не продължат контракта?

- Изкупува контракта си, така става свободен агент и отива в Олимпиакос, където подписва договора, който очевидно иска. Сложна процедура, а и никак не евтина.

- Договоря откупуване от Торонто не за пълната сума. Трудно канадците ще се съгласят на такъв вариант.

Казано накратко: Сделка с Олимпиакос е възможна, но е сложна. И включва подкрепа от Торонто. А там за момента никак не са сигурни, че искат този играч да не е при тях - и по спортно-технически, а и по икономически причини. И това може да постави желаното завръщане на Везенков в Европа, в задънена улица.

Прогноза: Завръщането в Гърция вероятно ще се отложи с един сезон. През този Саша ще играе за Торонто и двете страни ще изпълнят взаимно ангажиментите си. А след това - ако решат да се разделят, това вече е лесно, не е свързано с пари и ще стане без проблем. Но пък може и да се стигне до удължаване на престоя му в НБА, ако това се окаже неговото място."