Екип на легендарния Коби Брайънт бе продадена за 5.8 милиона долара на търг, организиран от аукционната къща "Sotheby"s". Очакваната цена бе около 7 милиона долара, когато бе обявено, че потникът на ЛА Лейкърс ще бъде предложен на търга преди няколко седмици.

Коби си отиде едва на 41 години в трагичен инцидент с хеликоптер в края на януари 2020-а, но остава една от митичните фигури на този спорт. Екипът е от сезон Екипът е от сезон 2007-2008 г., когато Брайънт стана MVP на годината, а Лейкърс игра финал в НБА, но загуби серията от Бостън Селтикс.

По пътя към тези мачове обаче, по време на плейофен сблъсък с Денвър, Коби наниза 49 точки при победа у дома, а след решаващ кош малко преди края камерите и фотообективите го уловиха да крещи триумфално, опъвайки напред потника си.

Този кадър остава паметен и символен за Брайънт.

Именно затова "Sotheby"s" описа артикула преди търга като "спортна реликва".

Цената не успя да бие рекорд за най-скъп спортен екип в историята. Пред нея остават фланелката на Диего Марадона от мача с Англия през 1986-а (с Божията ръка - 9.3 милиона долара) и екип на Майкъл Джордан от великите времена с Чикаго Булс (10.1 милиона).