Сагата около най-прочутия екип, обличан някога от покойния, но безсмъртен за всеки фен на футбола Диего Марадона, продължава. Аржентинската федерация и спортното министерство на страната написаха писма до къщата "Сотбис", както и до Стив Ходж, който притежава екипа на Диего от мача срещу Англия през 1986-а.

На Мондиала в Мексико тогава Марадона вкара два гола на англичаните, като единият бе с ръка, а другият - след гениален дрибъл през цялата им отбрана. Ходж пазеше десетката в този мач, именно той си размени и фланелката с него след края.

И над 30 години я съхраняваше у дома, преди миналата седмица да я обяви на търг, като цената бе 4 милиона лири.

В сряда в полунощ изтича срокът за продажбата, а вече има няколко предложения и според "Сотбис", някои от тях са за над 5 милиона лири.

Но в отчаян опит да блокира търга, Аржентинската федерация написа заплашителните писма и поиска фланелката да бъде прибрана в Музея на британския футбол или да бъде пратена в родината на Диего.

"Този екип принадлежи на Аржентина и на Марадона - пишат от Буенос Айрес. - Не може да бъде продаден, няма яснота в какви ръце ще попадне. Не бива да е в килера на някой милионер, а в музей, за да я виждат хората, феновете на футбола."

Самият Ходж очевидно също е на това мнение, като е пожелал екипът да бъде оттеглен от търга - поне така твърдят днес британските медии. Оказва се, че не той е обяви фланелката за продажба, а точно хора от Музея на футбола в Манчестър, където тя е била дарена от бившия национал преди месеци. Цялата история е доста странна и мистериозна.

А към нейната енигматичност се добавя и фактът, че експерти от Южна Америка преди седмици са пътували до Англия, за да докажат автентичността на екипа.

Появиха се мнения, че това не е оригиналната фланелка от мача, а екип, даден на Ходж след двубоя от човек от щаба на Аржентина. Но експертите се произнесоха - ивиците, емблемите и всичко останало е напълно според това как са били направени по поръчка фланелките на тима за това световно първенство.

Новината за това, разбира се, изтече из медиите и интересът към реликвата стана още по-голям.

Развръзката ще дойде до края на деня, а утре - несъмнено - това отново ще е водеща тема и в английските, и в аржентинските медии.