Нощ за историята.

Лос Анджелис Лейкърс спечели 17-ата си титла в НБА в най-странния сезон, най-необяснимата година без война в новото време, и то не само за спорта.

Баскетболният гигант от Калифорния изравни по шампионски триумфи големия съперник Бостън Селтикс, но това е само един от акцентите на нощта.

Рано тази сутрин българско време Лейкърс победи със 106:93 Маями в мач №6 от финалите и с 4-2 победи е шампион.

"ЛеБрон изпълни обещанието си", бе вероятно най-повтаряното заглавие из социалните мрежи. И, да - той наистина го направи.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ ШАМПИОНСКАТА НОЩ НА ЛЕЙКЪРС>>>

Снимка: AP/БТА

Крал Джеймс дойде в Ел Ей преди 2 г., за да върне на трона златистия отбор, поемайки наметалото на супергерой от хора като Джери Уест, Уилт Чембърлейн, Карим Абдул-Джабар, Меджик Джонсън, Шакил О`Нийл и - естествено - най-големия - Коби Брайънт, който игра 20 години за Лейкърс и донесе пет титли. Именно с него бе последната от 2010-а. Десет дълги години чакане за несъмнено най-популярния баскетболен отбор в света.

10 месеца минаха от смъртта на Коби в ужасната трагедия от януари, отнела 9 живота. Неговото име и това на дъщеричката му Джиана също бяха споменавани по време на финалите, неведнъж при това. Лейкърс го направи и заради тях.

Обещанието, което ЛеБрон даде преди подновяването на сезона насред пандемията, в балона на Дисни в Орландо, бе за титла.

 

17:17 в шампионското съперничество със Селтикс е само един пласт от историческата нощ.

ЛеБрон е за четвърти път MVP на финална серия, както и за четвърти път с титлата - с трети различен отбор. Само още двама са го правили в историята: Джон Сейли и Робърт Ори.

Джеймс каза доста неща в интервюто на игрището след победата, едно от тях беше: "Лейкърс иска да си върне респекта. Аз искам своя шибан респект!". Очевидно уморен от това да го критикуват за всеки загубен мач на неговите отбори, за всяка пропусната стрелба и за това какво не е направил в кариерата си.

А той, реално, няма вече на никого нищо да доказва.

10 участия на финали в НБА. 4 пъти шампион. Номер едно в историята по мачове в плейофите, номер едно и по точки в двубоите след редовния сезон.

И в шампионския мач, пак той поведе Лейкърс с неговите 28 точки, 14 борби и 10 асистенции - трипъл дабъл! Антъни Дейвис удари здраво рамо с 19 точки и 15 борби, а двамата сътвориха чудеса в защита. Раджон Рондо добави 19 т. от скамейката и бе с важна роля.

За Маями Бам Адебайо поддържаше огъня с неговите 25 точки и 10 борби.

Но Хийт загуби мача още до почивката, когато се оттегли с едва 36 отбелязани точки и пасив от 28 - втори най-голям в историята за финален мач. Дейвис, Леброн и Лейкърс бяха бетонирали отбраната и не дадоха шанс на съперника.

След това бе лесно. Мачът бе затворен рано-рано, а в последните секунди първите съотборници на Джеймс от скамейката даже вече бяха голи до кръста - чакаха шампионските тениски.

Запалиха се пури още на игрището, отвори се шампанско... Както подобава на шампионско награждаване, дори и в тези странни условия. Антъни Дейвис - с огромна заслуга за титлата, която е първа за него, се разплака и няколко минути седеше сам, встрани от танците веднага след края. 

По това време в Лос Анджелис хиляди вече пъплеха към зала "Стейпъл Сентър" за празненства, въпреки че полицията предупреди никой да не се събира по улиците заради пандемията. И тя го отнесе - бутилки, няколко запалени коли и обърната полицейска такава...

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ ШАМПИОНСКАТА НОЩ НА ЛЕЙКЪРС>>>

 

Снимка: AP/БТА

"Ще продължа да търся победите със същия глад - предупреди ЛеБрон, запитан как се чувства, защото вече наближава 36 г. - Никога не съм пропускал мач от плейофите с травма (има общо 260 - б.а.), не смятам да спра да се грижа за тялото и спортната си форма. През следващия сезон ще търсим същото място, което заехме сега. Дойдох в Лос Анджелис за титлата, постигнахме го. Това е стандартът."