Най-голямата звезда на националния отбор по баскетбол Александър Везенков официално е вторият българин, който ще играе в НБА, след като днес каза "Да" на Сакраменто Кингс.

206-сантиметровото крило ще се прибере утре в България, а веднага след това ще се отправи и към лагера на националния отбор в Правец, за да почерпи съотборниците си.

Новината разкри селекционерът на представителния ни тим Росен Барчовски пред БТА, след като беше попитан дали ще може да разчита на Везенков за предстоящото тежко лято, в което България ще се бори за място в квалификациите за ЕвроБаскет 2025, както и за Олимпийските игри в Париж през 2024-а година.

"Научихме новината по време на тренировката (б.р. за трансфера на Везенков в Сакраменто). Разбрах, че пристига утре в България и ще дойде да ни види, така че очаквам да се видим, да говорим и предполагам до понеделник ще имаме яснота. Стои ми някаква надежда, но съм реалист, рисковете са огромни. Тук става въпрос дали клубът ще има желание, а и самият той, така че очакваме яснота", заяви Барчовски.

Той също така бе категоричен, че Везенков ще успее да се наложи в НБА, ако успее да се опази от контузии.

"Той ще успее, защото има страхотни качества, но дори да не успее, ще се върне в Европа, където всички врати са отворени - от Олимпиакос, през Барселона, Реал Мадрид и т.н. Само да е здрав.

Нямам съмнение в качествата на Александър Везенков просто, защото го познавам и съм работил с него. Той ще ги превъзхожда интелектуално със своето IQ, това е извън всякакво съмнение, със издържливостта си, скоростта, с която играе, със стрелбата - много качества има. Въпросът е, че трябва да спечели тези играчи, които не се дават лесно. И трябва да ги накара да играят и за него, защото там да доста егоисти", допълни Барчовски.