Доналд Тръмп атакува мощно НБА като организация, както и звездите на баскетболната лига заради жеста им да коленичат по време на химна на САЩ преди мачовете.

Президентът е възмутен от начина да се изкаже подкрепа на движението Black Lives Matter.

Тръмп говори пред радиостанцията Fox Sports, като смеси политиката със спорта - нещо, което вече е традиция за Щатите в последните години.

"Това, което се случва, е ужасно за баскетбола - каза политикът. - Вижте рейтингите на НБА, вижте интереса. Всичко е надолу, рязко надолу. Много, много ниски показатели.

Хората са бесни, те са гневни на случващото се. Не разбират защо - на тях им стига политиката ежедневно от хора като мен, искат спортът да не ги затрупва със същото. Нямат нужда от това.

НБА е загазила много. Много повече, отколкото могат да си представят.

Нека погледнат хокея, НХЛ. Хората се придържат към принципи и спазват норми. Уважават това, което трябва да бъде уважавано. А това са флагът и химнът. Страната ти.

Печелиш милиони долари, за да играеш в спорта, който така или иначе ще практикуваш, дори да не си професионалист. Трябва да уважаваш това, да уважаваш държавата, в която го правиш.

Начинът, по който НБА го прави, е доста гаден. Направо е неприятен и понякога - глупав. Те не оценяват какво имат и не уважават страната си."