Джонатан Айсък от Орландо Меджик стана първият играч в НБА, който отказа да коленичи по време на химна на САЩ преди мач.

Жестът на подкрепа, съчетан с тишърти на движението Black Lives Matter, дотук бе подкрепено от всички играчи и отбори. Айсък обаче остана прав по време на химна, при това не с черна тениска на организацията, а с белия екип на Орландо.

"Това е мое лично решение, за което известих предварително съотборниците ми - обясни крилото. - Никой не може да ми внуши как да изразявам принципите си.

Знам не по-зле от останалите, че черните животи имат значение, подкрепям движението. Но не и жеста с коленичене по време на националния химн. За мен това не изразява нищо."

Айсък записа 16 минути и вкара 16 точки за тях след това при победата на Орландо над Бруклин със 128:118.

Той бе подкрепен от двамата треньори на Сан Антонио Спърс - Грег Попович и Стив Клифърд.

Те също останаха прави на химна преди двубоя на отбора им срещу Сакраменто (129:120), който също бе в залата в Лейк Буена Виста във Флорида. В кампуса, изграден в комплекса на Дисниуърлд там се поднови сезонът на НБА.

В същото време Янис Антетокумпо наниза 36 точки и добави 15 борби при победата на Милуоки над Бостън със 119:112.

Брадата Джеймс Хардън пък вкара цели 49 точки и бе подкрепен с още 31 от Ръсел Уестбрук за победата на Хюстън със 153:149 над Далас в голямото шоу на вечерта.

Другите резултати:

Финикс - Вашингтон 125:112, Портланд - Мемфис 140:135.