Темата "Александър Везенков" продължава да е ежечасно във водещите новини на гръцките баскетболни сайтове. А те са десетки, защото страната е луда по този спорт. Сделката за преминаването на българина в Сакраменто трябва да се случи (или да не се случи) в следващите дни и часове, като още през уикенда се чакат конкретни новини.

А познатият експерт Спирос Кавалератос, който води един от най-популярните подкасти за баскетбол в Атина, коментира темата за най-големия спортен портал "Спорт 24".

И обясни ситуацията, както я вижда той и според информацията "отвътре", с която разполага.

"Това са решаващи часове за преминаването на Везенков в Сакраменто, но аз мисля, че то е неизбежно - казва анализаторът. - Кингс направиха сделка за Барнс, която освобождава достатъчно пари, за да дадат искания договор на Сабонис и да вземат Саша.

Българинът ще получи 7.7 милиона долара първата година, което всъщност означава при данъчната система в Щатите - около 3.35 млн. долара нетно, които ще станат 4 милиона втората година. Това не е далеч от парите, които му предлага Олимпиакос. Но тук доларите не са фактор.

Хората трябва да разберат, защото Везенков ясно го е подчертал пред клуба и близките му - парите не са това, което движи желанието за бъдещето му. Той е решен да опита изживяването и предизвикателството НБА. Иска да се пробва там и е уверен, че може да се справи и да играе силно на това ниво.

Емоциите са това, което може да го задържи в Олимпиакос, не парите. Нито пък парите са това, което го дърпа към Сакраменто, защото там надделява желанието и амбицията да покажа какво може. Решението не е взето, но е близо, съвсем близо.

Освен това Саша разбира, че при сегашният състав на Сакраменто, ако не бъде взета голяма звезда от пазара на свободните агенти, той ще играе доста минути. А това също е изкушаващо. Не би отишъл, ако знае, че ще има периферна роля.

Олимпиакос е наясно и с тежко сърце ще се съгласи на сделка, ако това е изборът на Кингс и на играча. Те ще се ориентират към Миротич от Барселона и ще му дадат заплатата, която са подготвили за Везенков - около 5.5 милиона евро за две години.

И двете сделки са перфектни и за отборите, и за играчите - по мое мнение. Сакраменто ще има баскетболист от много голяма класа, а Олимпиакос ще вземе състезател, който може да замести добре Везенков."