Съвсем скоро Александър Везенков ще стане вторият българин, който ще играе в НБА. Това ще стане факт след близо 40 години чакане. Единственият роден представител при най-добрите досега бе Георги Глушков с един сезон за Финикс в средата на 80-те години, когато игра за Финикс.

Сега Везенков подписа тригодишен договор със Сакраменто Кингс, като потегля към Щатите с репутация на играч №1 на Европа, където бе избран за "Най-полезен баскетболист" на Евролигата след фантастичен сезон с Олимпиакос.

Днес двамата дадоха съвместна пресконференция в София, като това бе първата официална изява на Саша след подписа му с "кралете".

Ето и най-интересното от нея:

"От една страна съм  много радостен да съм лице на баскетбола в България, но от друга страна е огромна отговорност. Да, Евролигата е много компетентен и силен турнир, но когато станах част от НБА - всички разбраха. С преминаването ми в НБА дори хората, които не се интересуват от баскетбол, започнаха да го правят. Най-важно е да научим децата, да ги запалим по играта и да ги вкараме в залата, за да разберат, че нищо не може да стане без труд. Ще направя всичко възможно да помогна на децата и някак да ги запалим по баскетбола.

Всичко започна през декември миналата година, като последователно дойдоха 5-6 човека да ме гледат - от генерален мениджър до треньори, скаути и президент. Правата ми преминаха през много отбори преди Сакраменто, но в годините съм бил близо само веднъж до преминаване в един от тях. Много пъти съм казвал, че НБА е една мечта, но не искам да съм там, само за да съм там, а да се развивам. Трудно се разделихме с Олимпиакос, но всички го приеха, защото отивам не на нещо по-добро, а по-скоро на нещо по-голямо. Част от мен искаше да остане.

За ролята ми нищо не е ясно. Сакраменто е отбор, в който играе този, който е добър. Имат две суперзвезди, но другите играят, ако се докажат. Знам какво имам и какво мога да дам на отбора. Мисля, че за да настояват толкова и те имат нещо в предвид. Не очаквам нито да играя 30 минути, нито въобще да не играя. Има много мачове и със сигурност ще вземам участие.

За националния отбор не знам каква ще е ситуацията. Винаги, когато съм свободен, ще опитам да играя - въпрос е на преговори".

Mоже да съм зарадвал три държави, но разочаровах цяла червена Гърция. Роден съм в Кипър, живял съм в Гърция, родителите ми са от България. Имам приятели и роднини и в трите държави. Всяка една от тях е на специално място в моето сърце. Радвам се, когато виждам знамена. България ми е дала всичко

Не сме се чували от дълго време със Стоичков и със сигурност, ако дай Боже късмета и графиците и на двамата позволят, може да се видим", каза най-добрият спортист на страната ни за миналата година.

Снимка: БТА

"Ако трябва да бъда честен, ще ви кажа, че е много по-трудно да отидеш в НБА, отколкото да се задържиш и да се представиш. Оставането е едно, един треньор да те поиска истински, както поискаха Сашко, те показаха, че го искат и разчитата на качествата му... Смятам, че е трудно да отидеш от европейска позиция в НБА, по-лесно е след като отидеш там. Но за него не важи това, защото той трябва да отиде и да се представи, да напише история, която досега нямаме и да ни радва", пък добави Глушков, който понастоящем е президент на родната федерация.