Страхотен отбор на България се позлати с титлата на Европейското първенство за жени до 20 г. в дивизия В, след като надигра на финала силните финландки с 80:75.

Драмата в Прищина, Косово, завърши с хепиенд за момичетата от тима, воден от треньора ни Таня Гатева.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО НА ЗЛАТНИТЕ БЪЛГАРКИ>>>

Снимка: FIBA

Младите български баскетболистки показаха огромен характер и задружност, а радостта им по време на награждаването си заслужава да се види.

Титлата означава и промоция в дивизия А от следващия сезон, където България, Финландия и Ейре - първите три тима на първенството, ще заменят Германия, Беларус и Португалия.

Финалът се очакваше с притеснение в лагера ни, след като Финландия ни победи с близо 30 т. на старта на шампионата. Но дойде време за реванш, и то - в най-важния мач!

Българките вкараха 13 тройки от 39 опита, което се оказа ключово за победата във финала.

Нашите момичета наваксаха изоставането си в първата четвърт, за да се оттеглят на полувреме с аванс - 42:36.

Драмата обаче тепърва идваше - преди старта на последната четвърт, преднината ни бе твърде крехка - 59:58. В тази заключителна част Финландия дори поведе за кратко, но изключително мотивираните българки отново стигнаха до обрат.

Гергана Иванова бе най-резултатна с 19 точки, 4 борби и 4 асистенции, Карина Константинова реализира 16 точки и добави 5 борби и 3 асистенции, а Виктория Иванова вкара 15 точки.

От пейката отлично се включи Стефани Пендова с 12 точки и 3 борби.

Карина Константинова стана част от Идеалната петица на шампионата.

За последно български отбор при подрастващите стана шампион на Дивизия В през 2011 година, когато това сториха момчета U18 във Варна.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО НА ЗЛАТНИТЕ БЪЛГАРКИ>>>

Снимка: FIBA