Тази нощ ще бъде специална за бокса и изобщо за целия спорт, защото една от най-големите икони ще се завърне под светлините на прожекторите.

Боксовият ринг отново ще приючи своя Майк Тайсън. Тази нощ около 4 сутринта българско време, той ще се изправи срещу Рой Джоунс Джуниър в Лос Анджелис. Шоуто ще се гледа у нас по Max Sport 2.

Макар и демонстративен мач, всяко стъпване на Майк Тайсън на ринга обещава емоции и вълнуващи мигове. Ако не най-великият, Майк със сигурност е сред двамата най-велики, слагали някога боксовите ръкавици.

В последните дни видяхме какво означава за хората един друг спортен идол - Диего Армандо Марадона. В началото на годината преживяхме сбогуване на спорта с великана на баскетбола Коби Брайън. Майк Тайсън е от тяхната порода, от малцината атлети, които са много повече от мачове и статистика.

Те са истински култ, а когато получим шанс да ги видим в действие, няма как да останем безразлични.

Е, днес именно Тайсън ще се разкърши на ринга, почти 16 години след последния си професионален мач. Разбира се, че срещу Рой Джоунс Джуниор няма да е бокс на световно ниво, но пък мача е под юрисдикцията на Атлетическата комисия на Калифорния.

Това означава, че на ринга няма да са просто двама мъже на средна възраст, които търсят адреналин и позабравени емоции.

Те трябваше да преминат задължителни медицински тестове, да покрият нужните нормативи, като също така ще бъдат подложени и на допинг проби. Реферът на мача е лицензиран професионалист, който ще ръководи двубоя със същата отговорност, сякаш става въпрос за спор за световна титла.

Разбира се, в правилата ще има леки изменения, продиктувани от възрастта на двамата, както и времето им далеч от ринга.

И тези правила не са съставени от боксьорите или техните агенти, а от Атлетичексата комисия на Калифорния. Тайсън е на 54, Джойн Джуинър на 51, заради което те ще се бият в 8 рунда по 2 минути.

Двамата категорично отказаха да сложат каски, заради което им бе позволено да се бият само 16 минути. С каски това време щеше да е повече. Лудо глави и опитни бойци като Тайсън и Джоунс Джуниър обаче категорично отхвърлиха подобна възможност.

Ръкавиците им ще бъдат с размер по-големи от тези, които използват професионалните боксьори. Причината е намаляването на възможните наранявания.

Първоначално се появиха информации, че нокаутите ще бъдат забранени. Нещо, което организаторите категорично отрекоха. Председателят на Атлетическата комисия обаче обяви, че появата на аркада вероятно ще е причина за спиране на мача. Поне така ще бъде инструктиран съдията.

WBC изпрати трима бивши световни шампиони и опитни рефери. Кристи Мартин, Вини Пасиенсиа и Чад Доусън ще излъчат победителят. Резултатът обаче няма да бъде вписан в професионалните рекорди и на двамата.

Първоначално също се появиха информации, че заради благотворителният характер на събитието, победител няма да има. За щастие и това бе опровергано. Едва ли двама големи шампиони ще излязат на ринга без възможност след края на мача да вдигнат победоносно ръце.

Победителят дори ще спечели поредния си пояс. Специално изработен и с актуалния в поселдните месеци надпис "Black lives matter" (Черните животи имат значение).

А заряд в мача ще има, показа и го Тайсън, който в навечерието на двубоя символично хапна торта, изработена 1:1 с главата на Рой Джоунс Джуниър.

Всъщност това не е нещо ново за Тайсън. Идеята му за подобни сблъсъци се роди още през 2006-а, когато заринат от дългове, той направи мач срещу спаринг партньора си Кори Сандърс.

Двубоят пожъна успех, а по онова време Тайсън планираше това да се превърне в цяла серия от демонстративни мачове. Нещо, което така и не се случи.

В интервю преди няколко месеца обаче идеята отново влезе в главата на Майк, който се върна във фитнеса, макар все още да нямаше съперник и ясен план как точно ще се получат нещата.

Докато навлизаше във все по-добра форма, главен кандидат за негов опонент бе старият му познат от битките на ринга и добър приятел извън него - Ивендър Холифийлд. Това обаче не се случи, а в края на юли официално бе обявено името на Рой Джоунс Джуниър.

Разбира се, за бокса той не е фигура като Тайсън, но все пак е смятан за един от най-талантливите и успешни боксьори.

Световен шампион в четири различни категории, който се биеше активно само допреди няколко години. До 2016-а той редовно организираше битки, като също така направи една през 2017-а. Последният му двой пък бе през февруари 2018-а, когато победи Скот Сигмън.

Със сигурност Рой Джоунс Джуниър има предимство пред Тайсън, що се отнася до формата. Майк обаче хвърли всички сили да навлезе в оптимална форма, като поне видимо е постигнал целта си.

А и все пак да не забравяме, че толкова години не физическата форма бе това, с което Тайсън впечатляваше. Агресията и мощните му удари накараха милони да се влюбат в него.

Всички те ще се надяват да видят позабравените емоции от мач на Тайсън и тази нощ. Да, макар и демонстративен, Майк е способен да ни подари шоуто, което всички желаем.

 

Кои са те?

Майк Тайсън:

На 54 години, прякори Звяра, Железния Майк

Активна кариера: 1985-2005 г.

58 боя като професионалист, 50 победи, 6 загуби, 2 ремита

37 мача непобеден преди Бъстър Дъглас сензационно да го бие през 1990 г., отнемайки му поясите на шампион в WBA, WBC и IBF.

За първи път става световен шампион на 20 години, държи титлите във всички версии между 1987 и 1990-а.

Считан за един от най-великите в историята на тежката категория.

 ---

Рой Джоунс Джуниър:

На 51 години, прякор Супермен

Активна кариера: 1989-2018 г.

75 боя като професионалист, 66 победи, 9 загуби

34 мача непобеден преди Монтел Грифин да му отнеме титлата в полутежката категория през 1996 г. (връща си я година по-късно)

Печелил е световните титли в четири различни категории - средна, супер средна, полутежка и тежка.

Олимпийски вицешампион от Сеул 1988, когато със скандално решение му взимат златото на финала срещу представителя на домакините Парк Си Ун.