Кубрат Пулев спечели 28-а победа на професионалния ринг след 10 рунда, в които обработи здраво главата и тялото на Райдъл Букър.

38-годишният българин бе абсолютно очевиден победител, както гласеше и единодушното съдийско решение след боя - 99-91, 98-92, 98-92 в отделните карти на арбитрите.

В първия му мач на открито в кариерата, във Фресно, Калифорния, Кобрата тръгна трудно и бавно напипа ритъма.

Първият рунд бе всъщност единствен, който вероятно не бе спечелен от Пулев. Букър излезе надъхан, със самочувствието на корав тип, който никога не е нокаутиран. След над 10 години в затвор в Щатите, никой не можеше да се съмнява, че това е човек със здрава псикиха и няма да е леко.

Кобрата усети това - Букър стартира агресивно. Но българинът скъси дистанция още в края на първия рунд, без да нанесе сериозни удари.

Рунд №2 тръгна с опити за атака в тялото от американеца, но Кубрат вече започна да тества брадичката му с типичните за играта му прави удари. Не нокаутиращи, но разклащащи.

В края на този рунд Райдъл бе притиснат до въжетата за първи път, като опитваше да контрира.

В третия рунд започнаха и масираните атаки на Пулев, който пое пълен контрол над боя. Букър често бе до въжетата, защитаваше се здраво и умело - неслучайно е спаринг партньор на асове като Антъни Джошуа. Умее да се пази от "приспиващи" удари.

След рунда се видя в ъгъла на американеца, че дясното му око е отекло много и е почти затворено. Повторения показаха, че това се случи след контакт с обратната, груба страна на ръкавицата на Пулев, където са шевовете. Не бе от директен удар в областта.

Ядосан, Букър стартира четвъртия рунд с мощно кроше, което бе ударът на мача до момента - разклати сериозно Кобрата, който се събра за около 20 секунди и тръгна в мощни атаки.

За първи път, в последната минута на този рунд, Букър вече изглеждаше уморен и объркан.

Петият рунд мина около въжетата, където Пулев притискаше съперника. Липсваше чистият, завършващ удар, но множество прави се сипеха върху главата на бившия затворник.

В края на тази част Букър вече видимо опитваше просто да изкара рунда и да седне да почине.

В този момент от боя ясно се видя - кондиционно Кубрат е на друго ниво от съперника си. Българинът изглеждаше в отлична форма, свеж и изправен, готов за още толкова рундове, без да има и следа от изтощение. Букър често изглеждаше гроги.

В шестия рунд ударите отново се сипеха към американеца, който обаче събра сили да отвърне с едно дясно кроше в главата на Кобрата - сякаш отникъде. И пак това събуди Райдъл за някаква съпротива срещу постоянно притискащия го българин.

Бе ясно, че мачът е с тотално надмощие на Пулев и шансовете на боксьора от Детройт минават само през нокаут. Но не се виждаше как това е възможно - Букър събираше сили за по някой контриращ удар при сериите на Кобрата.

Последните рундове минаха като броене на секундите от американеца и опити на Пулев да стигне до завършващ удар.

Това може би е единственото разочарование от боя - че Кубрат не успя да приключи мача с нокаут, което е добре и за самочувствие, и за визитката му.

Но - нека не забравяме. Букър никога не е нокаутиран в кариерата му, което говори за издръжливост на бой.

Статистиката бе, че Пулев е опитал 690 удара, средно по 69 на рунд. Вкарал е в целта 163 от тях. Отговорът на Букър е 289 опита, 69 попадения. 

Решението бе ясно, категорично и единодушно. Българският претендент вдигна ръце на стадиона за бейзбол "Чуканси Парк" - 28 победи в 29 двубоя на профиринга. Мач №30 трябва да е за световната титла догодина.

"Минаха осем месеца от последния ми мач, съперникът не бе лош, стана добър бой - каза на ринга, на английски език Пулев. - Контролирах целия мач, бях по-добър, аз съм на различно ниво. Уважение за противника, но показах какво е световното ниво. Сега ще се бия с победителя от Джошуа - Руис."

Всички ние очакваме именно такъв сценарий. Боят трябва да е през месец май 2020 г.