Култовата фигура Анхел "Мемо" Ередиа официално потвърди, че от известно време работи с Кубрат Пулев в опит да го подготви "идеално за сблъсък с шампиона Джошуа".

43-годишният мексиканец, който е легенда в боксовите среди, направи изявлението пред сайта BoxingScene.com.

За влизането в щаба на Пулев на Мемо Ередия се писа още през януари, но нито българският ас в тежката категория, нито самият мексиканец, потвърждаваха досега.

Анхел е известен фитнес треньор и специалист в кондиция и дългосрочна подготовка в спорта. Последните боксьори, с които работи, бяха Хуан Мануел Маркес и Хорхе Арсе. И двамата стигнаха до Световни титли, макар и не в тежка категория.

С това промените при българина продължават - в последните 18 месеца той напусна германската промоутърска агенция "Зауерланд" и заработи с американеца Боб Аръм, ръководещ компанията "Топ Ранк".

Миналото на мексиканеца е доста успешно, но и донякъде - скандално.

Той е работил с Марион Джоунс, уличена и осъдена за системна употреба на допинг, като през 2005-а бе свидетел на ФБР по въпросното дело. Така избегна сам присъда, като разкри схема, по която е снабдявал не само Джоунс, но и куп други елитни атлети, с цяла гама от забранени вещества.

Негови са думите, че всички осем финалисти в спринта на 100 м по време на Олимпийските игри са допингирани. "Знам го, защото съм го правил преди", отсича в интервю за сп. "Шпигел" тогава.

В последните си публични изяви уверено твърди, че отдавна е "чист". Занимава се единствено с боксьори от няколко години.

Постиженията им са очевидни и вероятно присъединяването му към щаба на Пулев, което е станало факт още за лагера в Лас Вегас преди боя с Богдан Дину през март, ще има положителен ефект.