Скандалът с Кубрат Пулев изведнъж измести фокуса от това как кариерата му потърси нова проекция на развитие в САЩ към тема извън ринга. И не говорим за "буря в чаша вода", щом се стига до Щатска комисия и преразглеждане на лиценза.

Кобрата обаче може да се окаже с един жокер в ръкава преди този решаващ "мач" в Калифорния на 14 май. 

Когато говорим за Боб Аръм, думата "легенда" си е на мястото. Той бе приет в Залата на славата в този спорт, където не влиза кой да е. На 87 години американският спортен агент се е заел с поредното (сам отказва да го нарече и последно) голямо дело. И няма съмнение, че той е човекът, който може да закара Кубрат Пулев не просто сред големите, а на самия Еверест в бокса.

В момента се занимава с делата му като президент на агенцията Top Rank.

Аръм е видял всичко на и около ринга, което си е заслужавало да се види в този спорт за последния половин век. Поправка - не просто е видял, а е участвал във всичко.

Аръм е част от Залата на славата на бокса

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Адвокатът от Бруклин влезе със смела крачка в света на профибокса през 1966-а и не е поглеждал назад от онзи ден. Но има нещо повече в историята му, което може да се окаже безценно като опит за създалата се от нищото ситуация около Пулев, която застрашава професионалното му бъдеще.

Агенцията Top Rank, която е "Мерцедес" в бизнеса. И от месеци се е заела с Кубрат, който е личен любимец на шефа.

Целта е достигане до мачове с най-големите имена, максимално представяне на Кобрата в медии, социални мрежи, "излъскване до блясък" на имиджа му. С каквото се е захванал Аръм в бокса, крайният резултат е злато, слава и много пари.

На първо време обаче, Аръм може би ще има сериозната задача да спре задаващата се буря около лиценза на Кобрата пред Калифорнийската атлетическа комисия.

С неговия авторитет и умения в дипломацията, той може да се окаже ключова фигура в скандала. И да предотврати фатални последствия за имиджа и боксовия прогрес на българския състезател. А след това пътят е нагоре, към върховете на профибокса. Нещо познато вече на Аръм от най-важния период в живота му, предначертал цялата съдба на този легендарен боксов промоутър.

Та, да се върнем към средата на 60-те години.

Юристът е нает от Министерството на правосъдието да следи за изрядното договаряне по боя между Сони Листън и Флойд Патерсън. Установява нарушения и прибира към хазната близо 5 милиона долара, което е нечувана сума за онези години. Репутацията му в средите около бокса е изградена.

Това е първият му допир със спорта, но истинското запознанство става през 1966-а, когато гледа на живо мача между Мохамед Али и Джордж Чувало в Торонто.

"Не се интересувах от бокс - признава Аръм. - Али промени пътя ми в живота, кариерата ми, интересите ми. Заради него се захванах с бокс. Той ме научи да харесвам този спорт и на всичко, което трябваше да знам за него. Аз съм ученик на Али."

Два месеца след мача в Торонто, Боб Аръм се среща с най-големия боксьор в Чикаго и става негов промоутър и личен адвокат. И много скоро получава шанс за исторически действия, с които доказва на Мохамед Али уменията си и създава приятелство с него за цял живот.Embed from Getty Images

На 4 юни 1967 г. в един слънчев следобед в Кливлънд има среща, която остава и до днес в политическата и спортна история на САЩ. В една стая са събрани някои от най-добрите тъмнокожи атлети на страната. Тук са футболните суперзвезди Боби Мичъл, Ули Дейвис, Къртис Маклинтък, баскетболистите Бил Ръсел и Лю Алсиндор. Последният по-късно превзема света под името Карим Абдул-Джабар.

Събира агенцията Мейн Баут, ръководена от младия адвокат и промоутър Боб Аръм. Целта е да бъдат убедени, че трябва да се обединят в подкрепа на Мохамед Али, който е замесен в огромен скандал и се е изправил срещу държавната машина на Америка. Боксовата звезда отказва да отиде да се бие във Виетнам с думите: "Никой от хората там не ме е наричал негър, докато тук често ми се случва." Али обяснява отказа си да бъде мобилизиран и с религията - вече е приел исляма.

Не всички са убедени, защото солидарност с боксьора може да навреди на кариерите им.

Embed from Getty Images

Аръм обаче е блестящ, а Али - изумителен като оратор. Той отказва да отиде в армията, а комисията в щата Ню Йорк му отнема лиценза.

Едва три години по-късно Мохамед Али отново се боксира, най-вече благодарение на Боб Аръм, който се договаря с правителството и пада присъдата от 5 г. затвор. Остава само глобата от 10 хиляди долара. Боб спасява кариерата на Али, макар и това да е доста условно, защото цялата страна иска отново да гледа в действие неподражаемия майстор на ринга. Ето как го прави.

Отива при съдия в щата Джоржия и призовава за ексклузивно разрешение Али да се боксира там. Аргументите му са, че "стотици други боксьори дори с криминални присъди не са спирани да се бият на ринга в този щат". И успява. 30 дни по-късно Мохамед Али се бие в Атланта с Джери Куири, а три месеца след мача, комисията в щата Ню Йорк връща лиценза на мегазвездата. Такъв е народният вот, след като интересът около мача с Куири е колосален.

Нататък преговорите с държавния апарат са по-лесни, а Аръм и неговата стратегия печелят.

"С Али се сближихме в онзи период и останахме приятели доживот - казва промоутърът. - Той е човекът, оказал най-голямо влияние върху мен, не само в спортен аспект. Бих го наредил до Мартин Лутър Кинг изобщо като фигура, и не говоря за това какво даде на бокса, а на обществото."

Сега въпросът е дали Аръм ще намери правилния подход да измъкне от ситуация, разбира се, далеч не толкова драматична, но сходна, Кубрат Пулев? Несравнимо е, естествено. Скандалът около Али и неговия отказ да влезе в армията и да иде във Виетнам бе глобална тема с огромен отзвук. Далеч от мача на Кобрата и случилото се след него, завихрено в спецификата на модерния свят.

Пред снимка с Али от 1971 г., на която и двамата са се разписали за спомен

Историята на Боб Аръм е изключително интересна. Той създава Top Rank през 1973 г., а до днес общо е помогнал за организирането на над 2000 боя в профибокса. След Али, в картите за големи мачове на топ агента влизат имена като Джордж Форман, Джо Фрейзиър, Лари Холмс, Шугар Рей Леонард, Флойд Мейуедър (старши и младши), Мани Пакиао, както и Златното момче на бокса и негова лична голяма слабост - великият Оскар де ла Оя.

Днес, вече на 87 години, Боб Аръм има амбицията да върне славата на тежката категория в бокса, която намира за "доста посредствена и залязваща". Поне такова бе мнението му преди 5 години. Той е човекът зад договора на Тайсън Фюри за следващите 5 мача на британеца. Движи делата на Пулев, когото вече показа зад Океана и със сигурност ще продължи да промотира в Америка, където "пазарът на спортни герои" е далеч по-обширен от този в Европа.

Аръм гарантира, че целта е възможно най-висока. Ако при германските промоутъри от "Заурленд" Кубрат имаше сигурност, че ще се бие с най-силните в Европа, то с Top Rank го чака атака на самия Еверест в спорта - Фюри, може би Джошуа и Уайлдър...

Преди боя за 1 милиард долара между Мейуедър и Пакиао преди 4 години

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Самият Аръм наскоро избра и лаконично коментира петте най-големи мача, в организацията на които е бил замесен в тези 53 години:

1. Шугар Рей Леонард - Марвин Хаглър (1987 г.) - "Велик мач. Отзвукът от него бе колосален."

2. Марвин Хаглър - Томас Хърнс (1985 г.) - "Първият боксов мач, предхождан от промоционален тур из цялата страна. Наехме 2 самолета и обиколихме 26 града. Когато се стигна до мача, двамата бяха толкова си омръзнали, че искаха да се избият, което бе страхотно за самия бой!".

3. Оскар де ла Оя - Феликс Тринидад (1999 г.) - "Първият голям между мексиканец и пуерториканец, въпреки че Оскар официално се водеше американец. Дон Кинг доведе Тринидад, ние дадохме Златното момче. Велик мач."

4. Мохамед Али - Джо Фрейзиър (1974 г.) - "Али си отмъсти за загубата, и то насред "Медисън Скуеър Гардън". Исторически ден."

5. Флойд Мейуедър - Мани Пакиао (2015 г.) - "Никога не е имало нищо подобно в бокса и вероятно никога няма да има. Цифрите са уникални, умопомрачителни. За съжаление мачът не се оказа такъв."

Това е Боб Аръм, замесен дори в милиардния мач, както нарекоха последния от тази петица. Без съмнение, хората около Кубрат Пулев са с огромна тежест в света на този спорт, който отдавна е повече бизнес, отколкото размяна на юмруци между въжетата.

Когато зад теб е най-добрият в бизнеса "бокс", можеш да гледаш с оптимизъм към битки с най-силните на ринга.

С Флойд Мейуедър (старши-вляво) и Оскар де ла Оя (втори отдясно)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Боб Аръм с Мани Пакиао

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Top Rank