Кубрат Пулев спечели 29-ата си победа на професионалния ринг в бокса, след като спечели с единодушно и безспорно съдийско решение срещу Джери Форест (САЩ) след 10 рунда на галавечер в Калифорния.

Но отново не мина без перипетии, като този път май по-интересно бе извън ринга.

Куриоз или скандал... можем да го наречем както искаме, но опреледено необясними събития като за бокс на най-високо ниво се случиха около мача в прочутата зала "Киа Форум" в Лос Анджелис.

Двамата братя Пулеви са част от дългоочакваната галавечер Trillerverz 5. Първо трябваше да се бие Кубрат - срещу Джери Форест в тежката категория. Но мачът се забави, след като не бяха одобрени ръкавиците на американеца. Близо час се търсеше решение, но новите чифтове не пасваха на ръцете на съперника на българина.

Така се наложи Пулев да предостави своите, за да спаси мача. А самият той да боксира с тези на брат си Тервел.

Той пък чакаше своя бой със Сергей Ковальов след битката на Кобрата с Джери и се оказа, че двамата братя ще се бият с един и същ чифт ръкавици в тази галавечер!

След победата над Форест, големият брат ги свали от ръцете си и ги даде на малкия - Тервел, който да излезе за своя мач срещу Ковальов.

Куриозно и категорично недопустимо от страна на организаторите, но - българските боксьори намериха решение и излязоха на ринга. Обратното щеше да означава месеци подготовка, изгубени заради административен, досаден проблем.

Съперникът на Пулев - 34-годишният Форест имаше преди днешния мач 26 победи, 4 загуби и 2 ремита на професионалния ринг. Кубрат остава само с две поражения на тази сцена - от Владимир Кличко и Антъни Джошуа в мачове за световната титла в тежката категория. Победите вече са 29.

В първите два рунда Форест се бе залепил около въжетата, Кобрата търсеше боя, но му бе трудно да "отключи" съперника. В третия мачът се поотвори, а американецът стовари и първия си мощен удар в брадата на българина. Пулев бързо преодоля разклащането и си върна контрола.

В четвъртия рунд започна истинският екшън. Първо Кобрата нареди серия удари в главата на Форест, който изглеждаше гроги. Но някак оцеля, стабилизира краката и опита да отвърне, като един малко хаотичен удар намери главата на българина. В отговор Пулев пак направи серия, като гонгът спаси американеца от нокаут в тези секунди.

В рунд №5 Форест, видимо уморен, повече влизаше в клинчове, за да се предпази от атаките на Кубрат. Но тази тактика нямаше как да даде резултат в дългосрочен план. Реферът предупреди няколко пъти американеца за прегръдките, които станаха твърде много.

В шестия и седмия рунд Джери имаше една задача - да остане на краката си. Няколко точни попадения поставиха това под въпрос, но Пулев не стигаше до нокаутиращия удар. Ляв и десен объркаха тотално американеца, който някак се задържа прав. След края на рунд №7 се наложи лекар да провери състоянието на Форест, видимостта му и възможността да продължи. Получи "зелена светлина" и остана в мача.

Все пак превъзходството на българина бе толкова очевидно, че по това време, между рундовете 7 и 8, американските коментатори бяха категорични - крайният изход е предрешен по съдийско решение, дори да не се стигне до нокаут.

В края на осмата част Форест опита да удари след гонга и закачи Кубрат, което го ядоса. Българинът излезе за рунд №9 видимо решен да приключи нещата, но съперникът се държеше - къде с глуха защита, къде с клинчове и прегръдки. Едно е сигурно - разликата в класите може и да бе явна, но човекът срещу Пулев определено има характер и сърце да не се предава в ринга.

След 10 рунда, осем от които - спечелени убедително от българина по всякакви разбирания за бокс, той записа победа №29 в професионалната му кариера. Съдиите някак бяха дали рундове 1 и 3 на Форест, което изглеждаше щедро според показаното от американеца.

А след успеха на Кобрата се наложи да направи нещо, което със сигурност не му се е случвало досега - да свали ръкавиците и да ги даде на брат си, за да излезе той на ринга със същия чифт...

След края Пулев говори на чувствително подобрен английски език край ринга:

"Той не се биеше много чисто, идваше с главата напред и се пазех да не ме удари с нея. Търсех точните удари, а не да нанеса максимален брой такива. Драмата с ръкавиците не ме разконцентрира, аз знам правилата. Навсякъде по света са едни и същи - биеш се с нови ръкавици. Той нямаше, дадох му моите, за да има мач."