Бившият световен шампион в тежка категория на професионалния бокс Владимир Кличко поиска Международния олимпийски комитет да наложи сурови санкции спрямо руските спортисти.

46-годишният украинец се обърна към МОК с молба руснаците да не бъдат допускани на Олимпиада в следствие на войната, която тяхната страна започна с Украйна. 

В Русия продължават да наричат случващото се “специална военна операция”.

След началото на инвазията редица спортни федерации наложиха забрани на руснаци, както и на спортисти от Беларус, след като съседната на Украйна и Русия страна също има своята роля в случващото се.

“МОК трябва да наложи забрана на Русия още сега. Войната върви с пълна сила и те не трябва да имат право да участват на следващите олимпийски игри, а всъщност и на каквито и да било спортни мероприятия”, заяви Кличко.

“Действията казват много повече от думите. Трябва да има изолация, пълна изолация, която да каже всичко по темата”, добави още украинецът.

Руските членове на МОК получиха рзрешение да участват в сесията на организацията тази седмица, като организаторите подчертаха, че руснацитен е са представители на своята страна.