Майк Тайсън - най-младият световен шампион по бокс в тежката категория и легенда на спорта, се изповяда пред не по-малко луд от него спортен ас.

В подкаста на Ник Кирьос, който временно е извън професионалния тенис, но прави фурор като YouTube сензация, Железният Майк открито за "глупостите", които е правил.

И за състоянието, което е пропилял. Ето избрано от откровенията на 57-годишния американски боксов идол, който се готви за демонстративен мач с ютубъра и боец Джейк Пол.

"Всеки има своя ментор, когато е млад. Моят беше Къс Д`Амато (негов първи треньор и мениджър). Това беше велико, но едновременно с това беше Ад. Законът беше пълна дисциплина, без уговорки. И аз го спазвах.

Вероятно заради това един ден, по-късно, минах в режим "майната и на дисциплината". Сега се замислям, че така са се развили нещата.

Заради Мохамед Али се заинтересувах от бокса. А заради Роберто Дюран реших да стана боксьор. Гледах Роберто и вече осъзнато исках да съм в ринга и да побеждавам.

Духовното ми пътуване започна много по-късно и вероятно няма да завърши преди да си отида от този свят. Съпругата ми има основен принос за това. Благодарен съм, че я срещнах.

Славата... В началото я искаш, тя идва и не знаеш как да я понесеш. Не си готов. След това тя те засипва и е трудно да реагираш.

Идва някакъв тип при мен: "Здрасти, човече, много те харесвам, ти си страхотен, да се снимаме." Аз бях доста агресивен в такива случки, а те бяха ежедневие. Доста агресивен, признавам.

Постепенно започнаха да идват съдебни искове и жалби, чекове, които да подписвам... Съди ме кой ли не. Осъди ме кой ли не. Пропилях всичките си пари, най-вече по съдилищата, но и с лоши бизнес решения, които дойдоха заради лошите хора около мен. В един момент имах състояние от 430 милиона долара. А по-късно (2003 г.) обявих банкрут. Нямах избор.

Снимка: Getty Images

След това нещата се нормализираха и се обградих с точните хора. А и аз бях вече отговорен и различен човек.

Ако не бях станал боксьор, със сигурност щях да съм престъпник. Щях да бия хората за пари, например. Сигурен съм, нямаше друг път за мен. Боксът предотврати това.

Боксът ме научи на много неща. Но ми трябваха години да извлека най-важния урок. Съзнанието ти прави някои неща много по-важни, а и обикновено - по-лоши, отколкото те всъщност са. И на ринга, и в живота. Съзнанието ти не ти е приятел, докато не успееш да го контролираш. А това става обикновено доста късно в живота ни.

Днес боксьорите са много по-популярни, защото има далеч повече технологии, телевизия и интернет. Днес момчета, които имат по 3-4 сериозни боя, правят милиони. Навремето Шугар Рей, Али и хората от моята ера правеха по 15 милиона за цялата си кариера.

Много мачове днес не са особено вълнуващи. Много силен боксьор срещу много слаб. Не ми харесва.

Как искам да ме запомнят? Не ми пука, всъщност. Аз съм просто един от милиардите хора, които минават през живота. 

Нищо особено не съм направил, така че не ми пука кой как ще ме помни."

Снимка: Getty images