На фона на разгорещеното Европейско първенство по футбол, което следим отблизо, днес ще ви срещнем с един малко по-различен и още по-горещ събеседник от не по-малко интригуващ спорт - с една бойна звезда, която обича да блести, но и да гаси тока на своите опоненти. Запознайте се с Mr. Action, Едуард Алексанян!

Едуард Алексанян е един от най-добрите български състезатели по кикбокс. Той е един от най-изявените бойни звезди на професионалната бойна галавечер SENSHI и на 6 юли на предстоящото издание на галата в "Св. Св. Констнатин и Елена" ще защитава своята Европейска SENSHI титла в оспорван двубой. Той ще се изправи в среща - реванш за защита на пояса срещу германеца Якоб Стюбен.

Това ще е вторият път, в който двамата се срещат на ринга, като първият път бе за същия колан. Тогава Алексанян успя да пребори Стюбен и спечели Европейския пояс. Еди е още носител на престижната титла WAKO PRO европейски шампион K1 от 2021 г., национален шампион по кикбокс през 2018 и 2020 г., Savages шампион по кикбокс от 2019 г.

Какво са бойните спортове за Едуард, как стига до залата и какво е подготвил за феновете си на SENSHI 22 - вижте в интервюто ни с него дни преди бойното шоу.

Билети за SENSHI 22 може да купите от мрежата на Eventim.bg.

Как се чувстваш с наближаването на SENSHI 22?

Неведнъж съм казвал, че SENSHI е специално място за мен и винаги ми носи една прекрасна емоция, която не мога да опиша с думи. Чувствам се страхотно, защото след по-малко от седмица ще усетя отново адреналина да се изправя на ринга и да чуя скандирането на всички, които ме подкрепят. Това е изключително зареждащо и мотивиращо.

Снимка: SENSHI

Твоят противник е известен като труден съперник, а самите вие имате история помежду си, след като предишния път ти го победи и завоюва европейската титла в категорията. Как се подготвяш за този бой?

Така е. Противникът ми е много добър, самият мач ще е отново много атрактивен, но смятам да му покажа за втори път, че коланът ще остане в мен.

Кой е най-големият урок, който си взе от предишния мач със Стюбен и за какво ще внимаваш на 6 юли?

Всеки мач носи своята индивидуалност, но със сигурност ще бъда още по-внимателен. Предишният ни мач беше много предизвикателен, имаше изненади. Но аз винаги излизам на ринга готов да бъда изненадан. Независимо колко съм се подготвял, винаги имам едно наум и знам, че срещу мен излиза труден опонент.

Снимка: SENSHI

Можеш ли да ни разкажеш малко за своята тренировъчна рутина? Как изглежда един типичен ден за теб в подготовка за битка?

Тренирам предимно по два пъти на ден, а след това се стремя да се възстановя с добра храна и качествена почивка. Разбира се, освен тежките тренировки тялото има нужда и от процедури по възстановяване, затова се стремя да включвам и тях. При една подготовка е еднакво важно тялото да е силно, издръжливо, но и отпочинало.

Менталната подготовка е също толкова важна, колкото и физическата тренировка. Как се поддържаш ментално подготвен за такива важни битки?

Разбира се, че е важна. И тук идва ролята на почивката. Когато става въпрос за спорт, ключът винаги е в правилната мотивация и психическата ти настройка, за да можеш да издържиш както на изморителните тренировки, така и на напрежението около предстоящия двубой. Именно затова е много важно един професионалист винаги да намери време да си почине и да се съсредоточи единствено и само върху мача, който му предстои.

Снимка: SENSHI

Какъв смяташ, че ще бъде ключът към твоята победа в предстоящия дуел?

Имам стратегия, но ще оставя всеки сам да види каква е тя на 6 юли в "Св. Св. Константин и Елена".

Събитията на SENSHI са известни с енергичната атмосфера и ентусиазираните фенове. Как черпиш енергия от тази атмосфера по време на битка?

Винаги съм казвал, че моите фенове са прекрасни и съм им благодарен, защото винаги щом стъпя на ринга ме посрещат с много шум и прекрасна емоция. Това е моят голям двигател. Когато в най-трудните моменти чуя публиката, в мен се появява сила, която не мога да опиша. Действа ми отрезвяващо и вече знам, че не съм само аз на ринга, а са всички тези хора с мен. Бия се за тях.

Твоят прякор е Mr. Action. Откъде дойде това прозвище?

Още през 2019 г., когато играх за Балканска титла, нокаутирах противника си и от тогава, хората сами започнаха да ме наричат така. И това продължава и до днес. Ще се постарая и този път да защитя прозвището си!

Как започна твоят път в бойните спортове? Защо реши да влезеш в залата?

Бях на 6 години, когато брат ми беше състезател. Тогава в двора имахме боксова круша и аз, следвайки неговия пример, започнах всеки ден да удрям по нея. Така баща ми забеляза желанието в мен, с което го правя, и един ден дойде и ми каза, че ще стана най-добрия в това. Брат ми ме заведе в залата и от тогава досега не съм спирал да тренирам. Това е животът ми. Това е нещото, което обичам да правя и влагам цялата си любов и желание.

Като направиш ретроспекция назад, кой е бил най-трудният ти опонент?

Имал съм честта винаги да играя с много класни бойци и се гордея с това. Всеки мач е различен и специален сам по себе си. За мен всеки мач е труден, защото никога не подценявам своите противници. Затова и може би не бих посмял да дам конкретен отговор на този въпрос. Понякога опонентите може да са същите, но мачовете са коренно различни.

Кой е най-големият урок, който кикбоксът ти е дал?

Много са. Прекалено много. Може би, най-значимият от тях е да не се отказваме от мечтите си, колкото и големи да са те. Всяка победа е повод за празник, а всяка загуба - повод за надграждане, за урок. И за още много работа върху теб самия.

Имаш ли послание за своите фенове и поддръжници преди SENSHI 22?

Разбира се. Бих им искал първо да им благодаря много за всички тези години, които ме подкрепят. Искам да поканя тях и всички, които харесват бойни спортове, качествени битки и адреналин, да дойдат на 6 юли в "Св. Св. Константин и Елена" и да ни подкрепят. Ние ще бъдем там за тях!

Dir.bg е медиен партньор на SENSHI 22.