Джоузеф Паркър спечели с донякъде дискусионно съдийско решение боя си с Дерик Чисора в Манчестър и гледа към претендентски мач за титлата срещу Антъни Джошуа.

Новозеландецът падна още в 10-ата секунда след мощна атака на Чисора, а като цяло в първите два рунда насреща си имаше традиционния стил на този противник, който опитва да прегази опонента като булдозер.

Паркър успя да се отърси от шока, спря мощните атаки на Чисора, който на 37 години знаеше, че не може да държи такъв ритъм във всички 12 рунда.

След седмия превъзходството на по-младия с 8 години боксьор бе видимо, въпреки че липсваше завършващ удар, който да повали Чисора.

Боят бе определен като "много високо ниво" от експертите, а това не се случва често в тежката категория на бокса в последните години. Единственото, за което определено може да се съжалява, че отново нямаше публика и атмосферата бе... такава, с каквато вече привикваме на спортните събития в последната година.

Паркър записа 29-а победа в 31 професионални мача, като е губил само от Антъни Джошуа и Дилиън Уайт, и то след 12-рундови боеве. През 2016-а той бе шампион на WBO, но Джошуа му отне титлата и сега новозеландецът иска да си я върне.

Няма съмнение, че той ще стигне до нов мач с Ей Джей, който пък от своя страна винаги го е поставял високо в списъка с уважавани от него опоненти.

Крайното решение на арбитрите не бе единодушно - 115-113, 111-116, 115-113. Чисора бе бесен, а в свой стил той не спести нищо в мнението си след загубата, която е десета за него.

"Отвратен съм, вече ми идва в повече - гневеше се Дерик. - Аз бях по-добър, нанесох повече удари с контакт, по-тежки и по-точни. Имах предимство в повече рундове. Писна ми от това как се отнасят с мен в бокса. Ако искат да се откажа, не са познали. Отново ще изляза на ринга и ще им покажа."

Чисора е известен като един от големите бунтари в този спорт, постоянно недоволен и на нож с всяко решение или просто "със системата". Този път определено може да видим защо бе бесен, но решението не може да бъде наречено несправедливо.

Просто остава дискусионно, както е често след сравнително равностоен мач в бокса.