Невероятната физическа трансформация на Тайсън Фюри от дебеличък чичко в един от най-мощните и атлетични боксьори на планетата се случи за 4 години - от 2017-а до лятото на 2021-а, разкриха от щаба на шампиона в тежката категория. Циганския крал е свалил 28 килограма за периода, но не е само това.

Начинът, по който тренира почти не е променен спрямо първите му години в професионалния бокс до титлата, спечелена в епичен бой с Владимир Кличко през 2015-а. Но е променен хранителният му режим. И то - брутално.

Диетологът Джордж Локхарт му е бил препоръчан от звезда в UFC, без Фюри да разкрива името. Той е специалист по краткосрочни програми за спортисти - влизаш на лагер за няколко седмици и наред с много тежките тренировки, искаш идеалната диета, за да си в топ форма на определена дата. При бокса тези периоди са по-дълги и Фюри е получил шестмесечен план, преди да се завърне на ринга.

В него менюто е ясно, спазва се стриктно и е съпроводено с поглъщането на огромно количество течности. В последната година между трите мача с Дионте Уайлдър, Тайсън е получил разрешение да пие бира. Сам казва, че е изпивал и по 8 на ден, особено в почивките между тежките тренировъчни дни.

"Когато си на такъв хранителен режим, калориите идват от бирата", смее се Циганския крал.

Ето и менюто:

Закуска -

Кисело мляко (йогурт) с горски плодове.

Обяд номер едно -

Кексчета от сьомга с халапеньо, кориандър и йогурт.

Обяд номер две -

Пилшки шишчета със сос дзадзики.

Вечеря номер едно -

Червено месо с къри и куркума.

Вечеря номер две - Свинско филе с ябълка, червена боровинка, киноа, орехи и спанак.

Вечеря

- Медена сьомга Sriracha, подредена върху легло от киноа и гръцки ориз.

Да, да - не ви звучи като нещо, което лесно можете да си приготвите вкъщи. И не е най-евтиното меню на света. Но когато става дума за спортист, който с тялото и подготовката си изкарва милиони...

"В началото му бе адски трудно, той ядеше само л***а - казва Локхарт. - Но бързо влезе в ритъм, овладя режима и не се отклонява от него в подготвителните си периоди. Веднъж седмично гладува, цял ден. Само вода. Това е негова лична инициатива и е уверен, че му помага.

Имаше един период на лагера преди единия му мач с Уайлдър, когато целият щаб го подкрепяше в това. Тайсън казва: В четвъртък - глад. Аз и треньорите също го правихме заедно с него и той се чувстваше отлично от това."