Тримата български представители в бокса на Олимпиадата в Токио разбраха срещу кои съперници ще се изправят. България има един представител при мъжете в лицето на Даниел Асенов, докато при дамите ще бъдем представяни от две състезателки - Стойка Кръстева и Станимира Петрова.

Българското участие на ринга в Токио на 25 юли ще открие Кръстева, която се състезава в категория до 51 килограма. Тя е двукратна европейска шампионка и двукратна сребърна медалистка от световни първенства, а в първия кръг я очаква Ти Там Нгуйен (Виетнам). Азиатката е 27-годишна и най-доброто ѝ представяне на голям шампионат е пето място от светвоното преди две години. При победа над Нгуйен на Кръстева предстои сблъсък с Вирджиния Фус (САЩ) или Светлана Солуянова (Русия). Американката е двукратна победителка на Купа “Странджа”, докато рускинята е европейска шампионка и сребърна медалистка от Европейските игри в Минск през 2019 година.

Станимира Петрова, която е в категория до 57 килограма, започва директно от втория кръг, където ще се изправи срещу Йени Кастанеда (Колумбия). Тя е пета от световното през 2018 година, а също така има и панамериканска титла. В горната половина на схемата, където е Петрова, попадна и една от фаворитките - Ю-Тин Лин от Тайван, която има титла и бронз от последните две световни първенства. Двете могат да се срещнат в четвъртфиналите.

Шесткратният европейски шампион Даниел Асенов започва в първия кръг, където го чака Козмин Гирлеану (Румъния) - пети от последните Европейски игри. При победа Тайсъна, който се боксира в категория до 52 килограма, ще излезе срещу Рамон Кирога (Аржентина) или Габриел Ескобар (Испания), който има златен медал от Европейските игри преди две години.

Двубоите на Петрова и Асенов са на 26 юли.