Щабът на Даниел Дюбоа очаквано реагира часове, след като боксьорът бе победен от Олександър Усик в мач, който предизвика огромни спорове и скандал. Украинецът запази поясите си на световен шампион в тежката категория след нокаут в деветия рунд, но преди това сам бе на пода и седя там няколко минути, пратен от удар на британеца в областта на корема.

Съдията Луис Пабон от Пуерто Рико обаче прецени, че ударът е непозволен - под пояса, и не отброи секунди на Усик. А реално това бе нокаут, защото той не стана далеч по-дълго от времето на един нокдаун на краката си.

ВИЖТЕ ПАК СКАНДАЛНАТА СИТУАЦИЯ И НАЙ-ДОБРОТО ОТ БОЯ>>>

Ситуацията дойде в петия рунд и днес британските медии и боксова общност са бесни. А щабът на Дюбоа, воден от легендарния промоутър Франк Уорън, внесе официален протест пред борда на версията WBA, като иска анулиране на резултата и преиграване на срещата.

Това се е случило още през нощта след мача, а тази сутрин Уорън коментира:

"Нямаме право да подминем случилото се, защото Даниел не заслужава това с представянето си.

Ударът му бе позволен, това се вижда ясно на повторенията. Той попада върху лентата, която държи шортите, а в правилата ясно се казва - не бива да е под нея. Съвсем отделен е въпросът, че гащетата на Усик бяха доста по-ниско от позволеното, което също се вижда на кадрите. Това трябваше да е нокаут и всеки, който разбира от бокс, го видя.

Не знам дали реферът го направи нарочно, но Даниел в хотела ми каза, че това е измама. Аз мисля, че просто сбърка. Поне се надявам да е било неволна грешка, но ние не можем да се примирим с резултата от нея.

Трябва да бъде анулиран резултатът и да има нов мач."

Самият Дюбоа не се яви на пресконференцията, отиде направо в хотела си във Вроцвал и бесен си е събрал багажа за Лондон още след мача. На Острова също не си намират място от яд, убедени, че 25-годишният претендент тази сутрин трябваше да е шампион на версиите WBA 'Super', WBO и IBF.

BBC цитира треньора на Дюбоа - Дон Чарлс, друга легендарна фигура на британския бокс. Неговите думи:

"Обикновено не млъквам след мач и мога да говоря с часове, затова и ми викат Голямата уста. Сега съм без думи. Не знам какво да кажа, просто видях с очите си нещо, което не бива да се случва. Отнеха на момчето заслужена победа."

В коментара си след мача за канала TNT, бившият шампион Карл Фрамптън каза:

"В момента Дюбоа трябваше да е шампион и да го гледаме с поясите на ринга. Останалото са глупости и изопачаване на правила, термини и така нататък."

От щаба на Усик не приемат такова мнение, а самият Олександър заяви след мача:

"Боксът е спорт за джентълмени и няма място за нечисти удари. Ако искат нов мач, още утре съм готов. Даже, ако искат британците, ще изляза на уличен бой с него, само с юмруци и без ръкавици. Аз съм шампион, победих го заслужено."

Усик говори и за евентуален бой на обединението с Тайсън Фюри, който държи пояса във версия WBC:

"Няма проблем, насрочваме мача и отивам да се бия. Дано поне той не ме удря непозволено и под кръста..."

Ситуацията остава много спорна и чакаме отговора на апела на Дюбоа за анулиране и евентуално преиграване.