Светът реагира светкавично и с възхищение на боя между Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри, след който равенство запази пояса във версия WBC за американеца.

Но смелата битка, стиловете на двамата, както и невероятният начин, по който отписаният Фюри се завърна след 2 години и половина без мач, с проблеми с алкохол, наркотици и наднормено тегло, за да надиграе в 8 от 12 рунда шампиона, вълнуват всички.

Бивши и настоящи боксови шампиони, както и социалните мрежи, "жужат" в отзиви на битката в Лос Анджелис.

"Грабеж!", е често срещана дума сред британските боксови фенове в туитър. Те смятат, че победата на Фюри е била напълно заслужена.

Бившият претендент за титлата Еди Чеймбърс, британец, написа:

"Няма как единият съдия да даде 115:111 за Уайлдър, това е немислимо! Кой бой е гледал? Та Фюри го заведе на училище в 8-9 от рундовете!".

Статистиката е категорична:

Фюри има предимство по тежки удари, които е вкарал в целта - 38:31 (въпреки двата нокдауна, в които сам падна), както и по леките (jabs) - 46:40. Общо 84:71 добри, точни удара на британеца срещу американеца.

Ленъкс Люис, бивш шампион в тежката категория, не можа да скрие вълнението си след боя:

"Видях как Тайсън Фюри се завърна след депресия, лечение от зависимости, невереоятно сваляне на килограми и провал на допинг тест. Невероятен мач, какъв характер! Той надигра шампиона, на когото му бе подарено реми. Това е най-голямата вечер за бокса в тежка категория от десетилетие."

Снимки: AP/БТА

"Какъв бой, какъв сблъсък! Двама големи боксьори, които не спират да търсят победата", написа в туитър Мани Пакиао, легендата в средната категория.

Появи се и казус с картата с резултата, попълнена от единия съдия. Той е вписал първоначално 114:112 за Фюри, а после го е поправил на 114:110, но личи, че това е сторено в последния момент.

Разбира се, най-куриозно е как едното от решенията е толкова категорично в полза на Уайлдър (115:111) при положение, че мачът бе в най-добрия за американеца случай равностоен.

Обсъжда се нашироко и решението на третия арбитър - англичанин (сънародник на Фюри), който дава 113:113 и с това фиксира равенството. 

Снимка: Twitter