Спортни постижения, които ще бъдат записани в учебниците по история. Стойка Кръстева е първият български олимпийски шампион в женския бокс. На 35 годишна възраст Стойка записа името си със златни букви, като петия роден олимпийски шампион в бокса изобщо, смазвайки конкуренцията в Токио.

Дните след завръщанетов България са изпълнени с медийни изяви, празненства, а самата тя признава, че все още не е останало време за много сън и почивка, но и то ще дойде.  Срещаме се в "Царската градина" в София, защото царската корона е тежка и златна, както и златният медал от олимпийски игри. 

През 2012-а година Стойка бе първата българка в бокса на олимпийски игри. Тогава късметът не е на нейна страна и отпадна на четвъртфиналите. През годините след това Кръстева побеждава съперничка след съперничка, което и носи два златни медала от европейски първенства и два сребърни от световни, но нещо все още липсва - медал от олимпийски игри. Българката беше категорична в Токио и не остави шанс на противниците си, печелейки всяка битка на ринга.

"Със сигурност през последните дни ми е много тежко, от гледна точка на време. Дори на съпруга си не съм обърнала внимание, въпреки че живеем заедно. Радвам се, че хората ме посрещат толкова радушно. Още не съм осъзнала точно какво сме направили с екипа, но се надяваме сега като имам време да разберем какво сме направили и да продължим да се развиваме." , разказва Стойка.

 Треньорът на Стойка Борислав Георгиев от столичния "Локомотив" също признава, че се чувства по-комфортно, когато трябва да я подготвя за изявите и на ринга, в сравнение с огромното внимание, което отборът получава в България, след завръщането си

"Определено съм по-полезен помагайки на подготовката и на ринга, там се чувствам в свои води. Колкото до медийните изяви, интервютата и поканите, които имаме, взаимно се подкрепяме и си помагаме и си даваме кураж" ,  ни споделя Борислав. 

Снимка: AP/БТА

Макар и от разстояние, подкрепата на един човек за Стойка е особено важна. Съпругът и Борил Кръстев не спира да стиска палци пред телевизионния екран и да се опитва с думи да вдъхне кураж на любимата си, докато тя е на другия край на света.

"Не беше лесно да гледам от София Стойка и треньора и, но аз знаех, че правят дългогодишна подготовка с много тренировки. Казах си, че няма как да не им се получат нещата. Да, разбира се - Олимпиада е, всеки друг състезател също се готви, но няма как да не се получат нещата. Трябва да има успех за двамата. Факт е, че като се виждаме по телефона, защото нямаше друг начин, се опитах да не предавам лоша енергия към тях.

Притеснявах се разбира се, те са там подготвят се, няма как да не им е напрегнато, но гледах да бъда лъчезарен по видео разговорите, за да не предавам отрицателна енергия и напрежение, те да знаят ,че съм с тях и ги подкрепяме от хиляди километри. Накрая резултатът беше на лице. Успяхме да постигнем, това което си мечтаехме " ,казва Борил.

Именно тази енергия усеща и Стойка докато е в Япония.

"Много е важно [да чувстваш позитивната енергия]. Както съпругът ми каза, тази положителна енергия успя да стигне и да ни докосне. В тежките моменти, когато имаше негативни коментари по наш адрес, тази положителна енергия успя да ни мотивира и да се съберем, заради всички тези хора, които въпреки всичко, въпреки тежките времена са до нас и се надяват и вярват, те бяха нашата опора. "

Преди 3 години, след сребърния медал от световното първенство по бокс, Стойка Кръства решава да слезе от ринга и да стане треньор. Двама от най-важните мъже за нея в личен и професионален план - съпругът и треньорът и, обаче вярват, че тя има какво още да даде на спорта.

"Според мен не беше много трудно да я върнем в бокса, тя не беше спряла да мечтае за олимпийски медал. Факт е, че след като приключи състезателната си кариера 2018-а , след като мина сватбата, аз пак се включих с коментари. Говорихме си от време на време. Споделихме с Борислав Георгиев, че обсъждаме тази тема и той да прецени по какъв начин да подходи отдалеч, отстрани да я подготви по тази тема. Говорихме си вкъщи един ден и тя каза - отиваме в Локомотив и казвам на Боби, че ще се върна в бокса. Отидохме в залата, казахме му. Той не повярва първия път. Повторихме, а накрая го убедихме, че е истина, това което казваме. Той беше изненадан." разказва с усмивка Борил Кръстев.

"Познавайки Стойка от дългогодишния си треньорски опит, бях убеден, че тя има нужните качества. Бях убеден, че и аз съм човекът, който може да я моделира и усъвършенства. В нито един момент не съм се съмнявал, че тя може да успее. Тя е абсолютно дисциплиниран и трудолюбив спортист, който спазва всички инструкции и напътствия на треньора, така че аз в моите фантазии, идеали и мечти за състезател я моделирах по начина, по който аз познавам перфектния боксьор.", споделя Борислав Георгиев

Снимка: AP/БТА

Моментите на най-голямо удовлетворение и триумф от игрите в Япония са след финалния гонг във финалния мач.

"Най-голямата емоция беше, когато приключи мача. Когато удари последния гонг. Тогава знаех, че сме си свършили добре работата. Не ми се е налагало да треперя дали ще станат нещата. Бяхме сигурни, че това е правилното, че сме си свършили по най-добрия начин нещата, че всичко ,за което преди това сме мечтали и копнели, всички тези лишения, които сме изтърпели да сме далеч от семействата си са си заслужавали. Това е моментът, в който си казах - да, направихме го. Всичко друго след това е пак щастие, но точно това беше най-силни ми момент.

Вторият ми много силен момент беше, когато българския трибагреник се издигна над всички останали и как всички стават на крака, за да слушат българския химн. Това е нещо неописуемо и си заслужава всяка една капка пот, сълза, труд, да знаят, че малка България може да е над целия свят".

Снимка: Bulphoto

Цялото интервю със Стойка Кръстева, треньора и Борислав Георгиев и съпруга Борил Кръстев вижте във видеото.