Бившият британски боксьор Тони Белю направи своя анализ преди дългоочакваната битка в тежка категория при професионалистите между Тайсън Фюри и Олександър Усик. Двамата ще се качат на ринга в Рияд в събота вечер в битка, чиято цел е да обедини всички световни титли в категорията.

Украинецът държи шампионските пояси на WBA, IBF, WBО и IBO докато Циганския крал е световен шампион на WBC. 41-годишният Белю, който точно като Усик се е боксирал както в полутежка, така и в тежка категория, бе шампион на WBC в първата между 2016 и 2017 година. И смята, че досега Фюри не се е изправял срещу боксьор като украинската машина.

Наричайки го "най-добрият, срещу когото Тайсън ще се бие".

"Усик успешно премина в по-висока категория, просто защото наистина е толков добър. Той е най-добрият боксьор, срещу когото Фюри някога ще се бие. Има боксьори, а после има и Усик. И говоря както от знание, така и от личния си опит", смята роденият в Ливърпул бивш боксьор, като в колонката си за ВВС не пропусна да отдаде дължимото и на Тайсън.

"Тайсън също изглежда в невероятна форма. Определено този път приема нещата сериозно. Това е Фюри, който е на 100% фокусиран и на 100% отдаден на предстоящия мач. Но не мисля, че това ще е достатъчно. За първи път в кариерата си ще играе с боксьор, който чисто като талант е по-добър от него и е много по-техничен", добавя още Белю.

В коментара си той отчита, че очаква интригуващ двубой заради разликата в габаритите между двамата шампиони - Усик е 191 сантиметра, докато Фюри е с 15 сантиметра по-висок и значително по-тежък.

Белю приключи кариерата си именно със загуба от Усик, който го нокаутира в Манчестър преди пет години и половина, за да вземе четирите шампионски титли в полутежка категория.

А за финал заяви, че победа на Циганския крал няма да го направи №1 сред британските боксьори в историята, защото просто е далеч от Ленъкс Люис. Успех на Усик пък би го поставил в уникална категория - най-добрият боец, който сме виждали някога, смята Белю.

Освен успехите си като професионалист, украинецът има европейска и олимпийска титла от дните си в аматьорския бокс.