Международният олимпийски комитет (МОК) отне лиценза на Световната централа по бокс (АИБА), на заседания от сесията си в Лозана. Решението идва след препоръки, направени от Изпълкома на МОК още преди няколко месеца.

Боксовата централа не е изпълнила изисквания за управлението, финансирането и спазване на етичния кодекс на МОК. Освен това спортът е виждан като "недостатъчно добре адаптиран" към промените с цел по-голяма атрактивност. Критериите за добиване на олимпийска квота в него също са неясни при сегашния регламент.

Боксът ще остане в програмата за Токио 2020, като квалификациите ще са от януари до май. Общо 286 боксьори ще участват в Япония, но бъдещето на този спорт за игрите в Париж 2024 ще бъде преразгледано в края на идната година.

Подобни проблеми заплашваха и борбата, като МОК заплаши спорта с изваждане от програмата от Токио 2020, но реформите в управлението и регламента убедиха Олимпийските шефове да преразгледат решението.

Боксът е част от най-голямата спортна арена от 1904 г. (Олимпиадата в САЩ) и се счита за една от най-популярните и разпознаваеми дисциплини на летните игри.