Раданова отличи Боян Петров за изкачването на К2

Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова прие по нейна покана алпиниста Боян Петров и му връчи почетен плакет на ММС.

Обратно в новината

Коментари - Раданова отличи Боян Петров за изкачването на К2 | Корнер.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Интересно ми е защо всички наши алпинист ходят да катерят някъде из комунистическата част на Азия, а никой и досега не обърна очи към Европа? Явно по инерция от преди 89-та година си ходят да катерят там където ги влече - в братския Съветски съюз, без да си дават сметка, че вече сме в ЕС и можем да ходим там дори и без виза! Следващия път им препоръчвам преди да са се юрнали да ходят по соц-света да се сетят за това, че и в Европа: Дания, Швеция, Холандия, Англия (за да им посоча имената на държавите, които не са чували май!) има огромни и даже и по-високи планини! За пореден път ми се потвърждава тезата, че алпинистите са един от най-изостаналите комунеещи се части на нашето общество. Но какво да се прави - България....

Хималаите и Каракорум не са на територията на бившия СССР, а още по-малко на територията на Руската федерация. Европейските планини са двойно по-ниски от тези в Азия. От изброените държави с "огромни планини", единствено в Швеция има горе - долу такива. Най-високия връх на Швеция е 2 103 м. - доста по-малко от българския първенец Мусала. Най-високата точка на Великобритания е 1 343 м., на Холандия - 321 м. и на Дания - 173 м. Последните две са по-ниски от София. Е, очевидно са "огромни" в сравнение с К2, който е висок 8 611 м. На мен ми е интересно как може човек, който очевидно не е посетил нито един час по география в училище, да пише с такова самочувствие. Колкото до Боян Петров - не е комунист, гарантирам. И сигурно знае, къде са най-трудните алпийски обекти в света.

Не е комунист ли? И пак питам: защо ходи именно в онези планини, които станаха известни на времето с връх Комунизъм? И защо след като не е комунист използва държавни субсидия, а не си намери частни спонсори? Май думичката "частен" още не му е дошла до съзнанието, а? И защо нито един път не съм го чул да говори на английски език? Може би, защото не може? Може би, защото просто още не е открил, че съществува такъв език? Кой знае... Всъщност, бай Тошо знае! И ти като знаеш колко са високи всички планини в отделни държави, я ми кажи колко то тях си изкачил? И в колко час апо географи я си бил пък ти? Ми нула и на двата въпроса! Защото ако не беше така, щеше да знаеш, че България с нейния връх Мусала е на едно от последните места по надморска височина в Европа! Ние не сме не само в крайната 10тица по стандарт на живот, ами и по планини! И стига с това изкуствено самочувствие: Ние българите сме най-велики, по-хубави от наще планини няма... Има, то има! И по-велики от нас има!

Разплаках се от смях ! :д

И аз, ама то всъщност хич не е смешно. Фрапантно е... За нещастие.

В алпинизма сме добри, защото сме индивидуалисти.Там горе на 8км, никой не може да ти помогне, на никой не можеш да помогнеш.Шерпите срещу пари са готови да носят, но и те често получават кризи и повечето гледат надолу, а не нагоре.

Абе не съм много запознат, но хич не съм сигурен, че нашите алпинисти са стъпвали на всички 8 хилядници.... Някой да знае за наш алпинист изкачвал Анапурна например? Като цяло Анапурна има славата на най-смъртоносен 8 хилядник - близо 40% от атакувалите го не се завръщат с/у 25% загиващи на К2.. :)

Петър Панайотов (Анапурна 8091 м, 1989 г.) Огнян Стойков (Анапурна 8091 м, 1989 г.) Людмил Янакиев (Анапурна 8091 м, 1989 г.)

Манаслу - 8 163 м. и 8 в световната ранглиста не е изкачен от българин. Има няколко опита и един нещастен случай. Той ще е следващата цел на Боян Петров. При Анапурна % на нещастните случай с фатален край е най-висок действително. Това не го прави по-труден от К2 или Канчендзьонга например. Изкачван е от български алпинисти - колегата коректно е посочил годината и имената на изкачилите върха. В тази експедиция, за съжаление, загиват двама български алпинисти.