Сектор ”Б” изригна срещу паметник в Южния парк

Феновете на един от най-обичаните родни клубове Левски, останаха дълбоко възмутени от издигнатия преди няколко дни в Южния парк паметник на загиналите американски пилоти по българските земи.

Обратно в новината

Коментари - Сектор ”Б” изригна срещу паметник в Южния парк | Корнер.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз също аплодирам протеста. Също смятам, че спорният паметник трябва да бъде обгърнат от комплекс, който обезсмъртява нашите летци и невинните български жертви. Обаче си спомням един "Паметник на достойния враг", издигнат на едни крепостни стени в голям град в Европа и си мисля, че няма нищо лошо да бъдат обезсмъртени хора, които са се борили геройски и са дали живота си за кауза (макар и за жалост противоположна на нашата в онзи момент), в която са вярвали. Все пак да не забравяме, че те са хвърляли бомбите си върху съюзник на фашистка Германия, който макар и да не е участвал директно в бойни действия е захранвал бойната машина на III. Райх с продукти, облекла, обувки, суровини. Хайде, не бъдете тесногръди, ами да се съберем и да вдигнем паметник на нашите герои, вместо да плюем по чуждите!

Бих дал и малко пари но от сърце ! Въпреки че съм от провинцията.

Гъзоблизци , такива са били и такива си остават . Нищо в милата ни родина не се променя само се сменя култа към личността т.е. личноста . СРАМ и ПОЗОР сте господа управници за изтерзания ни народ.

Подкрепям напълно това писмо,тук няма занчение кой отбор подкрепяме а е важно какво сърце и душа носим ...за пореден път Общината и Общинският съвет се опълчи и подлага на геноцид собствените си жители ,явно все още ни приемат само и единствено за гласоподаватели!

На 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи Б-24 Либърейтър /"Освободител"/ се насочва да бомбардира за пореден път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище с Месершмит Ме-109G-2, които трябва да пресрещнат освободителите преди да достигнат града. Според бойния дневник на 3/6 изтребителен орляк, в който лети Списаревски, битката протича по следния начин: Либърейтърите летят към София в клинов строй по тройки, ешелонирани в тилна колона, краят на която се губи до хоризонта. Българите формират насрещен боен ред, ешелонирани поятно, по четворки в тилна колона. Летят срещу противниковите самолети на 6000 метра височина. Орлякът има задачата да завърже бой с противниковите изтребители, двутелните П-38 Лайтнинги, а в това време другият орляк 2/6, да удари бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София. Самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, със закъснение след другите. Това е първият му въздушен бой. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва към група от 16 Либърейтъра и без да спре стрелбата се блъска във водаческата машина. Бомбардировачът е разцепен във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито сред отломките. От другата страна на селото пада поразеният бомбардировач. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач са му признати три въздушни победи. Има различни свидетелства за тарана, но единствен реален очевидец е пилотът на американски изтребител, който малко след това също е свален и пленен. Димитър Списаревски е произведен посмъртно в чин капитан. Погребан е в Централните софийски гробища, Алеята на летците.

такива герои, за София на мутрите, ченгетата, футболистчетата, чалгарите и всичката измет, която никога не е чула за тях, дано един ден да си върнем града

Избора на нашите управници не става от нас, а от "великите" сили, на изборите само ги озаконяваме...

Синовете на тези които издигнаха паметници на червената армия сега издигат паметници на "братята" американци. Проклети да са сто пъти.

Построяването на този паметник е още едно убедително доказателство за отколешната българска традиция да се лижат чужди задници. Помня как изглеждаше София след бомбардировките на американските пилоти и си мисля, че едва ли има друг народ по света, който да издига паметници на тези, които са съсипвали столицата му. Ама те бомбардирали града в името на благородна кауза , като част от борбата срещу хитлеристка Германия. По тази логика германците би трябвало да издигнат паметници на американските пилоти,изравнили със земята градове като Хамбург, Дрезден, Кьолн и Берлин.Нищо не оправдава разрушаването на един град и избиването на невинни граждани, още повече, че България не е участвала в преки военни действия срещу съюзниците във Втората световна война. Ние българите просто не уважаваме себе си, а после се чудим защо другите не ни уважават. Никой не уважава дупеблизците.

ПОЛИТИКАТА НА СВАЛЕНИТЕ ДО ПОД КОЛЕНЕТЕ ГАЩИ И НАВЕДЕНИ НАДОЛУ ПРОДЪЛЖАВА,ВАПРЕКИ ЩЕДРИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ ОБЕЩАНИЯ НА БОЙКО ! АКО ЗА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ , ТАЗИ ПОЛИТИКА БЕШЕ РАЗБИРАЕМА,ЗАЩОТО И ТРИМАТА ЛИДЕРИ БЯХА НЕ БЪЛГАРИ ,ТО ЗА ТОЗИ СЕГА,КОЙТО ХВЪРЛЯШЕ ГРЪМКИ ОБЕЩАНИЯ ЗА ТЪРСЕНЕ СМЕТКА И НА ДПС И НА БСП И НА НДСВ ЗА РАЗГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ, НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО Е НЕ ОБЯСНИМО!!! ПОЗОР!!!

Е тия в общински съвет са истински"патриоти" , защо не им дадът по една зелена карта и да спрат да поругават страната ни? Как може едно правителство до сега да не защитава национални интереси, а само да се слага? ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ - ЗАПОМНЕТЕ - НОКОЙ НЕ ОБИЧА СЛАГАЧИТЕ И ГЪЗОЛИЗЦИТЕ и вие ще останете в небитието, а хора като Списаревски ще се помнят.

ши.... продажници

Напълно подкрепям обръщението ,посочено по-горе. Намирам го за достойна национална теза.Иначе ,на спортния терен подкрепям ЦСКА.

Браво на Сектор "Б". Не съм футболен привърженик, но се радвам, че все още някой има смелостта да заяви това, което чувства, още повече когато е прав. Относно паметника - надявам се представителите на "малцинството" да му видят сметката скоро, а дупедавците, които са взели това безумно решение да са живи и здрави и да отидат да робуват на онези, на които се кланят. От такива като тях тук няма нужда, няма и никаква полза!

достойна позиция на феновете на Левски! за съжаление си мисля,че корупцията,продажбата за жълти стотинки на националните интереси и всички други гадости от подобен род рязко ще намалеят,ако на следващите избори просто не си изберем управляващи!Вижда се ,че дори искрено ангажираните да променят нещо ББ и Цветанов, са бламирани както от чужди ,така и от свой,когато стане въпрос за конкретни интереси и лесни пари!

БРАВО ЛЕВСКАРИ! Срам за ГЕРБ и послушните им мекерета от Общинския съвет, за кметове и заместник кметове. Докога ще демагогстват за демокрация, а в същото време налагат тоталитарен режим като простаците по татово време? Кога наистина ще се даде право на гражданите на София да решават кое е добро и кое не за град София. Сигурно има десетки хиляди по-знаещи и по- можещи от подлизурковците и продажни "общинари".

кво обшо има тук фк левски и футбола?? пак поредни журналистически простотии, а причината за бомбите над софия - питаите царя ... борис III, маи това е опит отново публиката на левски да се представи като фашизирана...както през 50-те години

Няма нищо лошо в едно такова представяне

Напълно съм съгласен да се забрани изграждането на такъв паметник. Това в никакъв случай няма да влоши отношенията ни със САЩ. Напротив - ще спечелим доверие.

А двамата съветници гласували против , от коя партия са ? Ще гласувам за тях с цялата рода !

Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх. В общинския съвет явно не само, че няма достойни българи, но няма и достойни хора. Подобно безумие е немислимо отвратително и срамно! ИЗМЕКЯРИ!

Предложение до Столична община: До паметника на загиналите американски летци да се издигне паметник на Стоян Стоянов, Димитър Списаревски, Неделчо Бончев и останалите българиски летци сражавали в небето над София срещу многократно превъзхождащ ги противник. Последните думи на Списаревски по радиото преди да загине: "Ранен съм. Атакувам". Запомнете ги дами и господа от Столична община, които позволихте този срам. Дано не дават покой на продажните ви души.

сега сетихте ли се защо ББ слуша посланика на САЩ,защо докладва всичко на ФБР,защо ходи до щатите?

Абе мухъли недорасли, как не написа нещо един по възрастен и знаещ човек?!? Чета тук за лизане на американски и други задници......ами втората световна е ВОЙНА бе тупани.......тогава чии задници сме лизали??? Ако не са били тези ВОЕННИ действия срещу всеки лижещ задника на Хитлер сега щяхте да пеете химните на любимите си клубове на немски и щяхте да марширувате сутрин преди работа или училище за физзарядка!!! Жалко за загиналите наистина мирни граждани, но това са допустими жертви по време на ВОЙНА!!!

Нека общинските съветници гласували за да си направят график ,за да пазят "великото творение",а докато почиват да отидат да врътнат по една вувузелка на американският посланник-той е съвсем наблизо до паметника. Но всъщност какво може да се очаква от мекеретата от ГЕРБ

СТИГА С ТОВА НЕДОРАЗУВЕНИЕ КОЕТО СТАВА ПО БЪЛГАРИЯ НЕКА ВСЕКИ КОЙТО ИСКА ДА ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИЦИ И ДА СЕ ПРЕКЛАНЯ ПРЕД ТИЯ ХОРА ДЕТО ЗА ЗАГИНАЛИ ЗА НЯКАКАВА КАУЗА ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ

Ти би ли издигнал паметник на хора които са сипели тонове бомби върху главите на твоите родители

Много ме е срам,за това че съм гласувал за този градски парламент.Но идват избори .

Аз съм заклет фен на ЦСКА, но тук съм с феновете на Левски!!!

Предлагам на всички български фенове, от всички клубове, ЦСКА, Левски, Локо, Славия и други, да се обединят, да застанат РАМО до РАМО на общ МИТИНГ от Столичния общински съвет до паметника, както го правим ни американците, когато не сме съгласни с нещо. УСПЕХ и действия трябват, а не говорене.

gost ( нерегистриран ) 07.10.2010 23:59 уауууууу, колко злоба и агреся има в булгарина. то е притиснително. Ти се скрий някъде бе малоумник - заслужаваш си политиците.......

Аз съм си левскарче, и 100% подкрепям и писмото и идеята да го бутнеме някоя нощ и мнението на: CSKA ( нерегистриран ) 07.10.2010 23:13 Браво бе! Как можахте! Утре ще вдигнете и паметник на незнайния мангал опекъл се докато краде жици.... Чак ми се иска да ни бомбардират пак, ама да целят кварталите на управниците ни - Бояна и тем подобни. Изроди гадни. Дедите ни са загивали за БЪЛГАРИЯ. Продадохте я за по една вила с басеин. Проклети да сте! Проклети да са вашите деца и докато не се затрие предателското ви семе. ИСКАМ ПАМЕТНИЦИ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ И ХАНОВЕ. ПП. Виждам как се обединяват всички истински българи около тая идея. Ето това е начина да се справиме и с калпавите политици!!!

Мен също ме срам въпреки че съм про американски настроен. Та няма ли на кого да издигнем паметник .....? В Общините не само софийската и в държавните институции не работят много интелигентни хора ...те едва ли са разбрали за кои американци става въпрос, за коя бомбардировка, кой е Чърчил и така нататак. Сега са се навъдили едни малоумни експерти назначени ей така ....прости им господи и ти БОЙКО

Петров/по-надолу е много прав/.Благодаря му за точната информация. Дядо ми е един от летците бранили София и се е бил редом до герои, които с безстрашието и саможертвата си за пореден път са доказали на света своя безпределен патриотизъм. Погнусен съм от този акт на дупедавщина... P.S.: А за gost /очевиден малоумник-дори не се е регистрирал/...вземи прочети малко история...или поне книгата "Ние бранихме тебе София" -ще ти се изяснят някои неща.

Също като много други българи и жители на София, семейството ми е потърпевшо от варварските бомбардировки над гражданските обекти на града! Баба ми и дядо ми (родителите на баща ми) загиват от бомба в дома си на ул. Христо Белчев и Солунска! Баща ми и леля ми остават сираци, без покрив над главата си, без средства за препитание...Няма да говоря за техните страдания, но с чувство на изпълнен дълг към тяхната памет бих се присъединил към тези родолюбци, които биха залели с бетон и метал кощунствените осквернители на тяхната памет! Срам и позор за България!

и аз съм от ЦСКА, но в този случай напълно подкрепям феновете на Левски! Трябва да се сложи край на тези безумни инициативи!

Искам един паметник и аз.

Добро утро! Аз съм умерен привърженик на ЦСКА. За тази достойна позиция, подкрепям напълно и безрезервно феновете на сините и ги поздравявам. Жалко и унизително е, че имаме такива управници. Трагичното е, че са на всички нива. Истината е, че "Упадъкът на нацията започва от домовете на хората".

Нека роднините на загиналите да осъдят този който е разрешил построяването на "паметника"

уауууууу, колко злоба и агреся има в булгарина. то е притиснително. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Има да.Особенно като си пази децата

Аз винаги съм бил за ЦСКА, но за това съм готов да подкрепя сините!!!

Сега може и други общини да продължат в същия дух. Петрич може да издигнат паметник на Василий II, например. И много интересно как за паметник на някой български герой се търсят пари с кански мъки, а за англо-американските бездушници се намират без никакъв проблем.

Владимир,неграмотн'ико не си ли учил история,че искаш факти.

Браво бе! Как можахте! Утре ще вдигнете и паметник на незнайния мангал опекъл се докато краде жици.... Чак ми се иска да ни бомбардират пак, ама да целят кварталите на управниците ни - Бояна и тем подобни. Изроди гадни. Дедите ни са загивали за БЪЛГАРИЯ. Продадохте я за по една вила с басеин. Проклети да сте! Проклети да са вашите деца и докато не се затрие предателското ви семе. ИСКАМ ПАМЕТНИЦИ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ И ХАНОВЕ.

Сега е ред и на Сърбите да построят такъв паметник в Белград !

Приятели ! Да идем да платим по още един допълнителен данък тази година, че да има пари и за охрана на паметника !

Tрябва те американците в Hагазаци и Xиршима да си направят паметници,достоини синове на америка требва да имат в всички cтpани кадето са правили воини.

Бахти Дупедавците!!! А Димитър Списаревски го забравихте..... СРАМОТА!!!

Този път и аз ще се съглася с онези от Герена, макар че тази кауза на е левскарска, а общонационална. Сега бих предложил, и се надявам да ме подкрепите, да настояваме в близко съседство с този паметник да се издигне паметник на нашите български летци, които са свалили над 25 американски самолети по същото това време, защищавайки Родината и столицата си. Само така ще има компенсация за моралното унижение.

CPAM,CPAM,CPAM за наще дупедавци политици и столицните управници. кмета на софия според мен трябва да направи пресцонференця и обясни на народа балгарски какви са заслугите на американскя воиници прес втората световна воина за нас ,за даим дадем място напаметник на родна земя.

Кога ли читавите хора в българия ще се обединят срещу такива позорни и предателски дела...нашата страна е разделена на две, едните гледат само парите и власта, а другите се съобразяват и имат срах Божи....кой ще обедени вторите?? кога те ще заявят за себе си не само тук но и на дело??

евала пичове. да живее бг *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.